Ratnik

844 НАУЧНИ И поучни део

ћао за краља, крене левом обалом Дунава и преко Сегедина, Бача и Титеља стигне у Београд.

Нечувено јунаштво, којим су Радовић и Баћан узнемиривали 'Турке на овом путу, није могао убрисати ниједну сузу сатрвеној поробљеној и погорелој Угарској све од Тисе до Блата (блатнога језера).

Ова два примера довољно показују и износе важност Мачве за напад на Срем и Олавонију. Ал Мачва може показати значајна утицаја и на одношаје према Банату, нарочито пак према Бачкој. 5

Ми смо из досадањега могли узгред видети, да браничка крепост Сланкамена, Варадина и Илока, показује више Функције према северу него према југу, и по томе ова три на овом делу Дунава врло важна места, у случају озбиљног напада с југа, тешко да се могу одржати. А за такав напад, Мачва има потпуно централни положај.

Од Београда па на више до Драве, најважнији су прелази преко Дунава на та три поменута места; па како сва три стоје према Мачви периферијално, то је лако и увиђавно, да за обезбеђење ових прелаза кривина савска од Шапца до Раче има одсудног утицаја. Да заузет Сланкамен доводи у десператни положај Титељ и Прелаз (Перлаз), неда се порећи; да освојен Варадин доводи у опасност важне прелазе тиске на Жабљу и Бечеју, тавођер је јасно; а да мост Илочки води у срце од Бачке, на терасу Телечку, то се види и из карте.

Мачва и Срем, према овоме, чине једно војиште, ма да их раздваја баровита Сава; и природна граница овом нашем левом крилу тек је на десном брегу широког Дунава, од Београда до Драве.

Ово је доказано и најстаријом, а и потоњом хисторијом.

У првом веку по Христу Римљани су затекли овде велику земљу 'Трибалију, која ја на југу допирала до