Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА. 845

иза Шаре, до Велеса; а цар те големе земље боравио је у Срему (Зетштша) — данашњој Митровици.

Џа и у средњем веку, кад се византинска држава поступице распадала, а нове државе на нашем полострову тек у свом постајању бијаху, Срем је спадао под истога господара, под којим беше Мачва.

Као год дакле по географски, што обе ове Савом предвојене жупе, чине једну целину; и као што су по политички често чиниле једну област, тако су исто и по етнографски припадале кроза сва времена једном народу. —

У римско време Таштштши (Земун) и Зетшиши (Митровица) нису били стражари против напада с југа, него су чували Орем од Шаноније, — ма да је на десном брегу стајао Зе шиши (Београд) и Сазфтша (што је био на ушћу Вукодража у Саву). Шабац пак подитоше Турци место порушених и пропалих старих градова, као етапу ва своју операцијску пругу уз десну обалу Дунава, и која им је врло често и као секундарна и као капитална, добро послужила.

Кад је српска држава ишчезла, онда су од Орбије начињени пашалуци, и најсевернији звао се, по последњој српској престоници, Смедеревски.

Године 1537, — док се војска новога угарскога краља Фердинанда борила против војске претендента Јована 3апољца, — дотле су на граници према турској трајали непрекидни бојеви. — и ако је измеђ Фердинанда и Оулејмана био закључен мир.

Да се ових упада и налета ослободе, скупи Маја месеца 158 у Копривници на десном брегу Драве, око 24000 војске Крањац Јован Кацијанер, који је у борби под Бечом и иначе стекао јуначког имена. У овој војсци било је Орба и Мапара, Хрвата и Немаца, Чеха и Ти-