Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 847

врло добро знао, зашто је као трофеје своје победе у Ца-. риград послао Лодронову и Бакићеву главу!

Ова је операција Мухамедова била више браничке природе и провинцијална. Ал је Шабад видео пре тога, и веће војске.

Сулејманов поход на Беч 1529 није му испао по његовој жељи; ал зато опет није он напустио своју мисао

На немачком престолу седео је цар Карло У, а на Француском краљ Франц |[. Ова два важна европска владара борише се о хигемонију над Италијом и у битци код Павије Франц буде заробљен. Али, чим из ропства, буде пуштен, он одмах године 1581 пошље свог посланика Франгипана на обале златнога Успора, да великог везира и султана увери и убеди, како султану свакојако опасност прети од ривала му Карла У, чији брат Фердинанд седи на престолу угарском, који је Сулејман Јовану Запољцу одредио. Шрема овоме, а и по самој намери Сулејмановој, посланици Фердинандови, најпре Хобордански, а за тим војвода од Жисега Никола Јуришић, и гроф од Ламберга Јовеф, с којима и тумач за латински Бенедикт Карапешић, — немогаше ни код везира ни код султана израдити «чир.

Но Сулејман, који је само Карла признавао за владара, и то краља, а Фердинанда тек као његовог намесника за Аустрију, — није ни смерао да се с Фердинандом мери, већ је смислио и одлучио, да пође у Германију, те да тамо Карла потражи.

А борба измеђ Фердинанда и Запољца, одпочне из нова, и Фердинандов војвода ђенерал Рогендорф опседне Будим, у коме јака турска посада бијаше.

Око Ђурђева дана 1582 крене Сулејман са 188000 из Цариграда. 8. Маја дође у Дренопоље, 28. у Пловдин, 8. Јуна у Средац, 18. у Ниш, а на Ивандан стигне у