Ratnik

850 НАУЧНИ И пОУЧНИ ДЕО

одређене, јест пуцање на великим даљинама. Али ово разликовање између малих и великих даљина више је привидно но стварно; на свима даљинама има пуцање које је моћно (успешно) и има пуцање које није моћно. Све лежи у томе.

На 800 метара, пуцање (ватра) може немати никаква успеха противу позиције (положаја) коју је непријатељ посео као што треба; на 1000 метара, и противу исте позиције, пуцање може бити страховито. Главни елеменат који тако мења моћност ватре, јесте Форма земљишта на "које се пуца. Нужно је дакле да кажемо, да у расправи која сљедује, форму земљишта остављамо сасвим на страну. Ми замишљамо да пуцање бива на земљишту хоризонталном (околност ретка у боју, јер такво земљиште само се изузетно у природи налази, и јер ни један од оба противника нема интереса да се њим служи једновремено), и да су оделења која пуцају састављена од вештих и искусних стрелаца, као што је то вршено у шалонском логору.

Опити пуцања чињени у шалонском логору. — Разни родови извршеног пуцања. — Опити пуцања у шалонском логору чињени су у цељи практичног проучавања пуцања јединачног (индивидуалног) и плотунског на свима даљинама, као и проучавања пудања посредног (индиректног) и пуцања убацног (рјопсеаш 5).

Овим редом и ми ћемо проучити ове разне врсте пуцања (или ватре), и истраживати примену њину у разним фазама боја.

Ватра на великим даљинама била је извршена од 1000 до 2000 метара, било са оделењима у смакнутом строју, више или мање међусобно размакнутим (удаљеним) (чете, получете, водови, десетине) било са стрељачким низовима.