Ratnik

"ПУЦАЊЕ НА ВЕЛИКИМ ДАЉИНАМА 851

Хоризонталан простор земљишта од 600 метара дужине (у правцу осе пуцања) а 250 метара ширине, био је удешен да прими трагове куршума. Земљиште је било уравњено и набијено; са стране начињени су заклони за посматраче.

Ма како да су интересантни детаљи (појединости) сваког чињеног опита, излагање истих било би сувише дуго, зато ћемо се ограничити на њине главне црте.

Пуцање на великим даљинама на земљишту торизонталном. — (0 томе нема сумње да на земљишту хоризонталном, на стрелишту на прилику, моћ ватре опада са даљином. Ову моћ одређује пространство опасне зоне одговарајуће даљини.

Усљед положености путање летећег зрна данашњих

пушака, пуцање је бришуће до на 350 метара; преко те даљине, путања зрна добија Форму у толико више криву у колико је нишан (предмет) удаљенији, Његова висина кривине (Песће) увећава се, док простор опасне зоне смањује се са удалењем. ___ Оцена опасне зоне једне саме путање зрна или средње путање. — Узмимо, на прилику, путању од 1000 метара. Опасна зона, т. ј. простор у коме човек висок 1'"60 неће моћи кретати се у правцу осе пуцања (или линије пуцања, што је једно исто) а да га зрно не дирне, биће од 19 метара. Код путање од 1800 метара, опасна зона свешће се на 5:50.

Због тешкоће да тако велика, одстојања оценимо до на 19 или до на 5:50 метара тачно, као и због скретања, (девиације) зрна које је природно скопчано с пушком, Фишеком, стрелцем, атмосферским (ваздушним) приликама, Види се дакле како мало вероватноће има да са појединим (изолираним) метком погодимо на тако великој даљини мали простор. Ето зашто се пуцање на великим отстојањима сматра за безуспешго (немоћно).

ћ6%