Ratnik

ПУЦАЊЕ НА ВЕЛИКИМ ДАЉИНАМА | 853

20 метара ширине а 80 дубине. "Обвој има 80 метара ширине а 120 до 130 метара дубине.

Види се дакле да је дејство пуцања слабије, пошто су се увећали простори на које падају зрна.

Ипак, и на овој последњој даљини (1800 метара), пудање још може бити успешно (моћно) противу стројева, од извесног пространства, и официр који командује (наређује) ватру ове природе треба, пре но што је заповеди, да се увери да ће успех њен бити сразмеран потрошку муниције који ће учинити. То је најважнија. његова обвеза.

Закључци који се изводе у погледу тактичниг стројева на земљишту торизонталном. — Какви се закључци изводе из напред казаног“ Такови, да како у одбрани (дефансиви) тако и у нападу (офансиви) стројеве по дубини треба апсолутно (сасвим) одбацити. Стројеве по ширину или линејне једино треба усвојити.

При нападу, четна колона, на 1800 метара, врло је изложена, и биће добро да се развије у две врете (ра-, ширени Фронт), у почетку без растојања, затим прекидајући Фронт са променљивим растојањима поступно међу получетама, међу водовима, и међу десетинама , потом развијајући сваки овај део у једну смакнуту врсту, тако како би се што је могуће дуже задржале користи смакнутог строја и како би се могла производити плотунска ватра. На овај начин неће се увећати осетно могућност гу"битака, избећиће се у границама могућности незгоде које долазе због прераног мешања разних делова чете, и задржава се могућност, да се на свима даљинама производи довољно јака ватра по целој ширини бојног Фронта.

Они делови који су у потпори и резерви, узеће исте стројеве на истим даљинама као и низ (ланац).

Изгледа нам дакле као вероватно, да ће у будућим бојевима, на земљишту скоро хоризонталном, стројеви 82 напад и одбрану бити стрељачке линије, које иду једна