Ratnik

856 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

овој Фази борбе да на далеко туче пролазе, земљишна удублења, теснаде које артилерија не може да види; најпосле, пошто артилерија, по нужди своје тактике, не може да заклони цео простор свог бојног Фронта, то пешадија, осигурава, солидност (чврстину) тог Фронта поседајући растојања која постоје између група батерија.

Осим тога, пешадији је задатак да копа заклоне за, топове, и да на брзу руку утврђује извесне напред истурене тачке (роллбз ауапсев) или препоне земљишне које би могле олакшати развијање нападних колона, кад ове буду дебуширале (сишле) у долину.

У овој фази боја, улога је пешадије јасно обележена: она је чисто одбранбена (дефансифна). Радња је пешадије врло пространа; њен хоризонт ограничен је тек висовима, супротног слива (или виса; уегзац).

Али ако би каква дубока колона дебушовала (појавила се) према њој, ако би се каква непријатељева 6атерија несмотрено поставила у домашају њене ватре, ако би се какво оделење коњице ивложило њеним метцима: ето то би све биле прилике да се она с успехом послужи ватром на великим отстојањима, да принуди непријатеља, да се развије и да покаже своје намере.

Периода припремања довршена је. Ако војска има да остане у одбрани, ватра батерија малаксава, а оделења пешадије, напуштајући корак по корак своје заклоне, наводе непријатеља на заседе које су му спремљене (утврђене линије позади ивице висова). Ако, напротив, војска хоће да пређе у напад (оФансиву) на делом фронту или једном делу његовом, артилерија ће увећавати своју ватру док небуде довољно ослабила (Тгауа1 6) противникову артилерију, а пешачке колоне, спуштајући се низ виуготине долиница, као низ какве опсадне траншее, наступаће са, разних тачака Фронта и дебушоваће (сићиће) у долину.