Ratnik

ПУЦАЊЕ НА ВЕЛИКИМ ДАЉИНАМА 859

Главна цељ овог проматрања биће да се нађе каква ослона тачка, каква препона која се лако може поставити у одбранбено стање на једном крилу оног правца којим наступа напад.

Удаљена, за 700 до 900 метара од одбранбене линије, ова ће тачка по најчешће дозвољавати да се види у позадност ове (одбранбене) линије.

Напад (Тафбадце) неће дакле морати, тако рећи, застајивати, и доспеће до места означеног за брзу ватру, било среством Форме земљишта, било среством бројног надмоћија или надмоћија ватре нападача.

Но, рећиће неко, то није управо ватра на великодаљини. Без сумње не; али напори трупе која је на позицији (т.ј. оне на боку) неће бити управљени само прој тиву просторије одбранбене линије, већ биће и то поглавито на позадност њену, тако како ће спречити поткреплења и потпоре да иду да увећавају број браниоца те линије. Кад ови виде да су остављени својим сопственим силама, неће оклевати да очисте позицију.

Неко ће казати још, да ће ове бочне ослоне тачке бити лако сатрвене противниковом артилеријом. Ово неће бити ако се усвоји линејни распоред одбране. Осим тога видели смо, да при евршетку припреме и пре него што се крену јуришне (нападне) колоне, нападачева артилерија требала је да задобије надмоћије над противниковом.

Гонење шли отступање. — Бој је свршен. Непријатељ је гоњен пешадијском ватром до граница моћне даљине терања оружија. Но ако смо, место да смо победиоци, гоњени, онда ослоне тачке, које треба да су увек поседнуте, дају нам могућност да обновимо бој и заустављају нарочито навалу непријатељеве коњице.

Кратак преглед и закључење. — На кратко, ма какве да је Форма земљишта на коме оперирамо, ма какве да су Фазе дејства, ма какви тактични распореди били