Ratnik

128 ЗВАНИЧНИ ДЕО

Осим тога имам још то да додам: да се у Швајцарској мисли још једнако о усавршењу тог истог њиховог топа од 84 см. ито у правцу усавршења барута и увећања барутног пунења, мисли се т. ј. да се нађе нека сорта барута, која би поред исте снаге лаганије сагоревала, усљед чега, би се, без већег кварења цеви, са већим барутним пунењем, могла да добије већа почетна брзина. Питање ово покренуо је конштруктер овог топа пуковник Блајлер, и сигурно ће се у томе правцу покушаима доћи до повољних резултата.

Мриметба: Сада Швајцарска замењује свој бронзани топ од 84 сант. „новим челичним, са карикама ојачаним, топом од 8,4 сант. јер се уверила: да се топом од обичне бронзе немогу постићи никопм начином резултати, које добијају друге државе својим модерним топовиме.

Главне су размере овог новог челичног, карикама ојачаног топа следеће:

Калибар 8157,

Дужина цеви 2150: или 95,6 калибра.

Дужина олучног дола 1622: (лежиште зрна изолучено је).

Број олука 24 дубоких 1,257" а широких 8:77, Увијутак олука прогресиван на устима 42 калибра. Тежина цеви са затворачем 425 килогр.

Затварач облопризматички клин Крупов.

Фаља је кроз клин пробушена, централно палење.

Граната са звездама тешка је 6,23 килограма са два бакарна прстена, предњим за центрирање, а задним за увијање.

Фишек тежак је 1400 грама,

Барут је крупан: зрна су му од 6 до 10: пречника, густине 1,64; састављен је из 75 дел. шалитре, 15 дел. угљена и 10 дел. сумпора.

Почптна б3зина 4587 у секунду.

Лафети, предњаци и муницијска кола остају иста досадања.

Осим тога праве се опити: да сени у Швајцарској израде онаки исти топови од челик бронзе, те да се неби морали сви топови набављати од Крупа.

25. Октобра 1879.

Мајор, п. Шафарнв.