Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 129

Израда.

Бронза, од које се лију у Швајцарској топови: састоји се из 907, делова. бакара и 9, делова калаја. Лије се из реверберских пећи, калуповање извршује се блатом исто онако као што се одшре код нас радило. Радњу руководи у собственој“ радионици искусни звоноливац: Ешзећј у Арау. и у томе су резултати врло повољни. Лију се од прилике 2 батер. месечно.

Послови довршавања иду следећим редом:

Стругање на тачну меру спољних размера.

Стругање рамена. -

Бушење са две бургије до на 0,8"" испод прописног пречника, најпре шиљатом, па топовском бургијом.

Бушење на прописани пречник душе двосечном бургијом, која има 4 дрвена управника. Ово бушење ради се врло споро, траје 3 дана.

Шмиртловање душе оловним чепом: са Финим шмирглом и зејтином.

Бушење коморе и прелазног конуса Фасонираном бургијом.

Дељање четвртке на задњику.

Обележавање, бушење и дељање рупе за клин, под вертикалном дељарицом: при чем се топ утврди у нарочиту стегу, која тачно даје праву и косу страну клина.

Олучење, једним ножем, постепено олук по олук, и то најпре по нагибу равзине сужавана. За шпирално вођење ножа служи дијатоналан ленир, са кога се движење помоћу зубасте мотке и зубастог точкића преноси на штанглу с ножем.

Довршавање шлосерско, бушење разних рупа, ударање Фаље.

Сечење завртке за челични прстен где ће доћи Броделов претен, заврћивање овог уметка (прстена) са крстним кључем, и Фрезовање на прописну Форму и меру, при чем се чисти и унутрањи крај Фаље, која је подобно нитована као и код нас.

Сечење завртке за шраф клина, које се извршује руком на нарочито конштруираној справи, где се налази завртка истих размера као што је она што ће се сећи: те тако нож води.

Напоследку буши се рупа за предњи нишан, гравирају се бројеви и Фирме на топу, и тад је исти готов.

да израду топова, која се извршује код браће Сулцера у Фабрики машина у Винтертуру, нема готово никаквих особито ковштруираних машина, већ се послови извршују на истим онаким машинама, које се и какве се обично употребљују за