Ratnik

180 ЗВАНИЧНИ ДЕО

израду делова машински. Само врло женијално конштруираним удесима за стезање и памештање топова у разним положаима и лепим шаблонама: олакшава се знатно тачна израда и равнообразност у свима комадима.

Клин, који се под парним чекићем, из ливена челика; у калупима одговарајуће форме, изкива, добија већ у ковачници самој таку Форму, која ће врло олакшати довршење. Он се деље и струже на дељарицама и струговиима и довршује руком: што · се другче неможе.

Бродвелов прстен и уметак у комору од челика; кују се из челичних плоча, у које је најпре пробушена рупа и које се после око срца кују непрестано у округ да добију већу шилавост и еластичност. Они се израђују на дребанцима од чести сипором од чести руком.

Дијоптре израђује све један механик у Арау, од месинга са визиром удешеним и за хоризонтално скретање. Подељени су на аб части дужине визирне линије, према чему су удешене у Швајцарској и све таблице пуцања.

П. Муниција за топ од 8,47.

Зрна.

Граната.

Цела дужина 21

Дужина цилинлдричког дела 18

Пречник по појасевима оловним 87".

Пречник -по удубљеностима 89,5“

Тежина празног зрна 5,16 килогр.

Распрскавајући метак 0,850,

Упаљач 0090

Цела тежина 5,60 вилогћ.

Као особина швајцарске те гранате може се то навести да јој је унутрашња шупљина осмоуголна и још уздуж са трипопречна кружна удубљена на делове подељена, чиме се постиже да се граната увек на известан већи број парчади распрене, која су унутрањим урезима и ивицама, најслабијим пругама одпора, већ као обележена. Шри распрскавању у јамама добијају се увек правилно 23—24 парчади.

Гранате лиферују Фабриканти већ обливене оловом и остругане подпуно по Форми и размерама прописним, са завртком на устима за упаљач.

(не

ои