Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 131

_У лабараторији најпре се бојадишу споља, осим олова, и изнутра добром црном масном бојом. и напише се на њих ме сец и година израде. Затим се поолуцима на површини обвију чврсто јавим добро у зејтину натопљеним канапом, кога је цељ · чишћење олука и цеви, и најпосле се мажу графитном прашином, која знатно умањава трење у цеви.

У овако приправљене гранате сипа се распрскавајући метак од 350 гр. пушчаног барута, и умеће се упаљач, коме се око главе веже петља од јаког канапа за лакше руковање са, зрном, а сам се упаљач на једном месту нитује у нарочна зарез на зрну: да се неби могао окретати, -

Засад се у горњу коморицу упаљача не меће дугменце са, палећом смешрм, јер се жели опробати трајање њеног доброг палења; него се гранате држе у магацинима без дугменцета, али док се та проба сврши јамачно ће се целокупно склопљене хранити, почем нема никакве опасности ни при транспорту, а камо ли у лежањј.

(0 самом ливењу граната немам ништа особито да наведем, јер се извршује обичним начином из куполских пећи. Једино што ми је пажњу на се обратило: то су врло угодно конштрунрани калупи за срца и саме гранате, код браће Сулпера у Винтертуру, који су тако удешени да радњу знатно олакшавају.

Шратнел.

Цела. дужина, зрна 18077.

Дужине цилиндричког дела 18577. Пречници као и код гранате 87""“ и 88,57". Тежина празног зрна 2,15 ктр,

Тежина зрна у шупљиви 2,64 кгр.

Колофона за утврђење 0,810 кгр.

Цевчипа са барутним пунењем 20 гр.

(Само барутно пунење 21 гр.)

Темпирни упаљач 8380 гр.

Цела тежина 5,580 кгр.

Шрапнел за швајцарски топ од 8,4 см. састоји се управо из три дела: средње цилиндричке цеви, која је од кованог гвожђа, варена и вучена као оно цеви за грејање у локомобилама, и врха и дна, који су од ливеног гвожђа; — врх се за средњи део занитује са 4 бакарна нитна, а дно је ушраф-