Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 2799

За утврђење ових зрна испуни се кутија истопљеном валафоном. Кутија споља бојадисана је суром бојом, обележена: месецем и годином израде и стрелом, која показује који део ваља да дође при пунењу напред, и снабдевена је петљом од јаког канапа, провученом кров кутију и проврћену шниглу, за лакше руковање.

Картеч овај под угодним околностима дејствује прилично до 450 и 5007, али се на њега неполаже велика вредност у Швајцарској, што се већ из тога види: што је у ратно наоружање сваког топа узето поред 200 граната и 180 тшрапнела : само 20 картеча.

Упаљачи.

Перкусибин упаљач.

Перкуспони упаљач најновијег модела, који се засад искључиво употребљава код граната топа од 3,4 см. измишљен је од швајцарског капетана у артилеријском штабу, Гресли. Он није у целости склопљен, већ му се саставни делови умећу у уста гранате подобно пруском перкусионом упаљачу, коме је и иначе врло подобан, и од кога се поглавито у томе разликује што нема Форштекера.

Капсла за чунак с иглом пресује се тврдо у уста гранате, њен доњи отвор затворен је редким платном, све зато да неби барут улазио у склоп запаљача, који усљед тога неби мотао да дејствује.

Чунак с иглом изгледа исто као пруски, коничан са 060дом, пробушен и игла је (код најновијег) од пакфонског блеха, изсечена.

Врх упаљача састоји се из три дела: кутије, капка и дугменцета са палећом смесом. КЊутија има два конична, ширим отвором навише окренута и једно над другим постављена, оделења, доле на среди округлу мању рупицу, кроз коју игла може у доње оделење кутије да уђе; а споља две завртке, доњу за ушраФљивање у уста гранате, горњу за нашрафљивање капка. Капак служи просто за затварање кутије, он осим завртке за зашрафљивање на кутију и рупе на врху за контролу, има још „са стране један мали шрафић, којим се капак притеже да се неби могао окретати.