Ratnik

7134 ЗВАНИЧНИ ДЕО

Овако обливена зрна на стругу Фасонирају се широким ножем начињеним за тај посао подпуно по форми зрна.

Истим тим начином могу се обливати и гранате, које су избачене а нису се распреле, но најпре се старо олово у пећи са њих отопи и по калаисаној површини добро се крпом обришу.

Простор у коме се ови радови свршавају ваља да је висок и добро вентилиран, и над сваким казаном треба да буде добар оџак, јер се при том развијају врло љути, нездрави и непријатни гасови.

Да овај начин обливања оловом даје врло добре резултате, о томе сам се уверио на стотини парчади од распренутих граната и шрапнела, које сам видео и на којима се нигде није могло приметити да би оловна кошуља са њих љуштила.

Картеч.

Кутаја цела дугачка је 2157“.

Пречник кутије 88,5" 7.

Кутија са горњим и доњим дном и крилцима: тешка је 475 грама.

Дрвена шпигла 100 гр.

дрна од олова и антимона 4060 гр.

Зрна од цинка 600 гр.

Колофонија 415 гр.

Цела тежина 5,65 кгр.

На кутији, која је од калансаног гвозденог блеха, имаду залемљена три крилца, која заустављају кутију на известној мери, да се неби могла одвише у цев угурати. Задње дно, које је од мало дебљег белог блеха залеми се калајем, предње које је од блеха истог од ког и кутија, само се утврђује савијањем крајева од кутије.

За истеривање зрна служи шпигла од дрвета у коју је најнижи ред зрна упола удубљен. Зрна у кутији имаде свега 62 н то: 56 комада пречника, 24,5"" од 4 дела олова и 1 дела антимона , тешких по 72,5 гр. и 6 комада пречника 81,5 од самога цинка у тежини по 100 грама свако. дрна ова имаду сва горе удубљење сферно: у коме увек чврсто седи зрно горњега реда. Ово је учињено у хатар тежини од 5,6 кгр. а и да се неби добила одвећ лугачка кутија. дрна од олова и антимона смештена су наоколо у 7 стубова а цинкана налазе сеу среди у једном стубу.