Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ - 181

се провуче кроз отвор, (мањи пречник горњег конуса) из горњег оделења у доње, тде се крилца рашире, о горњи окрајак одупру и тако дугменце утврде, — сад игла може да дохвати кров доњи отвор у кутији палећу смесу, али тога се нетреба бојати у тај мах, јер се и чунак тад стреми у натраг дакле у правцу дејству томе противном, — упалење тек може да, буде, кад усљед удара гранате врхом о предмет: чунах полети напред, а тад се то и хоће.

Дејство је овог упаљача, као што се види, врло сигурно и на хиљадама метака већ опробано, али зато се опет негубе из вида околности, које би показале могућност поправке и усавршења.

Од овог упаљача прилажем цртеж, који сам у лабораторији у Туну копирао, (и један у свему израђен упаљач, који сам тамо добијо.

Темпирни упаљач.

Темпирни упаљач за швајцарске шрапнеле у главноме неразликује се од свију металних темпирних упаљача, у којима, се ватра више времена одржава кружним прстеном тресованег барута, као тто је н. пр. и аустријски темпирни упаљач. У главном састоји се тај упаљач из три дела: тела упаљачевог, темпираног обртног котура и капка.

У телу налази се перкусиони апарат и прстен од превованог барута. У горњем делу, који је споља увијен завртком за капак, и који служи као стожер темпирном котуру, налази се цилиндрична шупљина, у којој је шиљак за упаљивање; палећа смеса метнута је у дугменце дцилиндричне Форме, које се налази на врху речене шупљине, придржавано са два крилдета, која му спречавају движење кад је капак затворен: под дугменцетом налази се шпирално перо од месингове жице за још већу сигурност дугменцета: да се неби могло лако кренути. У средњем делу тела упаљачевог, који је највећег пречника, сорме тањирасте, налази се прстен пресованог барута, свега 2,5 гр. претиснутог ручном пресом притиском од 1200 Егр. свега. У доњем делу, који уједно служи и као вавртка за ушрафљивање у уста шрапнела, налази се комора, доле котурићем од месинг блеха затворена, у којој имаде пушчаног барута за спровод ватре из упаљача : распрскавајућем метку шрапнела. Кружни прстен пресованог барута: штапином и каналом спојен је с комором; а перкусијони апарат посредством шта-

РАТНИК КЊ. ШП. СВ. ХЕ. 49

Ме сонар

о с