Ratnik

188 _ ВВАНИЧНИ ДЕО

пина, три рупе у горњем делу, и жљебом у округ: спојен је са упаљачем од штапинске хартије, који се налази у темпирном котуру, а који ту ватру преноси на одговарајућу тачку прстена од пресованог барута. |

Темпирани прстен подлепљен је чохом, ради чвршћер споја и има на једном месту попреко доста широк и дубок урез, напуњен лепо сложеном штапинском хартијом, која је врло лако запаљива и служи за пренос ватре. Речени урез служи и за одвод гасова, који се при сагоревању барута у упаљачу образују. Опољна површина темпирног котура подељена је на 55 делова, цртицама и бројевима узвишеним, који су у калупу гравирани. Делови ови одговарају сваки 7. секунде, по чему је горење целог упаљача 11 секунди.

Капак затвара горњи део тела и у исто време притускује чврсто на темпирни котур: дасе неби могао обртати, пошто је једном према нуждном времену горења удешен. Да се сам капак неби могао обртати, пошто је темпирано, имаде измеђ њега и темпирног котура уметута плочица од танког месинг блеха, која са два носа вата у тело упаљача, а нарочитим репом држи капак, који се тако утврђује. На капку има горе рупа за контролисање, као и код перкусијоног упаљача да би се могло видети: да ли је дугменце с палећом смесом на своме месту.

Сви делови овог упаљача израђени су од меких метала, — тело и дугменце за палећу смесу, због одржања у њима находећих се барутних смеса, из равних делова олова и калаја ; —_ капак и темпирни прстен од цинка или калаја или од 060јег заједно, уопште од свакојаких одпадака, јер ту метал неигра важну улогу. Сви делови изливају се у калупима од месинга, већ готово у прописаној Форми: тако да на њима имаде мало што да се ради.

Израда је сва сасвим обична дрехерска, са Фасонираним алатима и угодним футерима. Израда ова нема ништа особито.

Барут се пресује ручном пресом и то зричани пушчани барут, од кога се сваки пут измери по обашка, 27, грама на малој ваги. Сигуран равномеран тисак добија се тиме: што је движење пресе ограничено ланцем и што годинама већ ради тај посао исти раденик. Будући да се пресовањем увек мало поремети Форма тела упаљачевог: то се после пресовања увек још Фрезује и дотерује на коначну меру.