Ratnik

754 ЗВАНИЧНИ ДЕО

Камут употребљен у Швајпарској израђен је по мустри Данској: његово главно преимућство састоји се у томе, што се врло лако за мале разлике у величини коња може да попусти или скупи. Камута има их прописаних од три разне величине. Убоја од овог камута има готово само по гребену: иначе врло мало. >

Оваки исти амови употребљени су и при свима подвозима,

парковим и уобште возовима војеним. Овде ваља да напоменем још и то: да кавалерија швајцарска има по најновијем пропису седло данско са бисатама напред, али о томе још није штампан пропис, па се нисам могао довољно да оријентујем у томе предмету, који још ни код њих "није подпуно решен.

у. Остало наоружање швајцарске артилерије.

Поред топа од 3,4 см. којим су наоружане лаке батерије, још пољска артилерија швајцарска имаде и топова од 10 см. озади пунећих се, којима су наоружане тешке батерије, којих имаде по 2 на 4 лаке у свакој бригади артилеријској.

Топови ови од чести су од челика и од чести од бронзе и у свему врло су подобни топу од 95,4 см. коме су служили као основ за конштрукдију. Они су уведени у војску 1869. год.

Позицијона артилерија има поред горњег топа од 10 см. као главног њеног оружја, још и топ од 12 см. озади пунећи се од бронзе, који је постао претварањем њиховог старог 12 5 топа и израдом новом по мустри 10 см. топа, али тих топова, нисам видео много; — и хаубице од 16 см. глатке и мортире од 22 см. глатке, као остатке прошлих времена.

Лично наоружање артилеријста.

да лично наоружање свч артилеристи имаду ножтестеру обичне конштрукције, осим возара и јашећих подофицира, који имаду кавалеријску сабљу, и паркова артилеријских чета, које имају пушке: понајвише Пибодијеве системе, но за Фишек исти, који има пушка Фетерли.