Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 745

УТ. Хранење артилеријског материјала.

Барут и израђена муниција хране се у магацинима, који су од чести новосаграђени, од чести старе куле и магацини из старих времена.

Нови матацини граде се нонајвише од дрвета (дуплих дашчаних дуварова) подзидани каменом за већу сувоту и покривени црепом. Они се не граде велики обично 107 дугачки, 87 широки и 8" високи изнутра; — кола могу да подиђу под стреју, рад товарења и стоварања. За вентилацију имају спрам врата мали прозорићи.

Барут храни се у паковима па у бурадима: све по 50 килогр.

Гогови Фишеци топовски слажу се полошке, гранате и шрапнели дубке у рафове, на којима имаде цедуља са родом и бројем метака и датумом израде.

Сви окови, ексери, кључеви итд. на свима магацинима од гвожђа су. Раденици улазе са великим од сламе оплетеним ципелама и свуда су прострте дебеле простирке.

Пешачка муниција, пакетирана, храни се у сандуцима, који су према муницијоним колима удешени, по ходницима у магацину у више реди једно на друго наслатаним.

Лафети, кола и топови хране се у великим шупама и зградама , све неразклопљено; јер свуда по кантонима за ту дељ имаде довољно државних зграда из старијих и новијих времена, које су за ту цељ одређене или употребљене,

Топови скинути су с лафета и леже у редовима на гредама. Затвори су извађени, подмазани и хране се разклопљени у нарочитим сандуцима, на којима је обележена нумера топа коме принадлеже, сваки за се. Ово се чини због хрђања и смољења зејтина, које би иначе врло шкодило.

Пушке чувају се у сошкама исто као и код нас, лепо подмазане. Цев мажу овчијим лојем, који је више пута пречишћен изтопљеним оловом, а зејтином добрим маже се само механизам.

Тако исто сабље и пиштољи хране се као и код нас,

Амове хране у сувим добро вентилираним просторима, обично на горњим бојевима, сасвим разклопљене, и све кајшеве истог рода заједно сложене, вешају на дрвене клинове на 0ос0битим за то начињеним рафовима, на којима у исто време преко гредица пребачена леже и седла.