Ratnik

ИЗВЕШЋА ИМ РЕФЕРАТИ 751

Уста пушке или топа и нишан спојени су помоћу електрогалванских струја са инштрументом на такав начин да се струја електрична при изласку зрна из цеви и при удару зрна у нишан прекида, те електромагнети цилиндре изпуштају. | - __Рад са овим инштрументом врло је прост, сигуран и тачнији него са електро-балистичном клатком Наве-овом; јер највећа погрешка у почетној брзини при пажљивом раду неможе да превазиђе ! мет. чему највише приноси простоћа самог инштрумента, и сигурност контроле.

Тачан опис овог инштрумента, цртежи и теорије рачуна, штампане су у нарочитој књизи, која се зове: Пезелрбоп еђ еторој да Сћтопогтарће Ге Вошапов раг Р. Ге Вошапсев. ВгихеПе5 сћег С. Мпадпата!. Тађгајте еб баецт,

За мерење брзине зрна у разним тачкама летећег пута: служи други инштрумент, почем се рад са хронографом неможе простирати на време летења веће од 0,1 секунде, па је дакле теже употребити га за веће одстојање где су брзине мање; тај се други инштрумент зове: Оћтопозсоре Нтрр и гради се у Фабрики изналазачевој у Мепепђитсп у Швајцарској где исти имаде радионицу за телеграфске справе.

У главноме рад са истим инштрументом оснива се на следећем: на сахатној справи налазе се два котура; круг на сваком подељен је на 100 делова, и у једном котуру према брзини обртања казаљке : свако оделење представља 0,001 секунде, а у другом (0,1 секунде. Казаљке везане са електромагнетима, тако су удешене: да се заустављају кад је струја електрична, везана, а раде кад је прекинута. Према томе предњи нишан на делу летећег пута где хоће брзина да се мери, тако је удешен: да је помоћу жица, из којих се он састоји, електрична струја везана и кроз инштрумент, дакле казаљке стоје пре нег што је топ избачен; — кад пак зрно искида жице на нишату, прекинута је и струја и казаљке почну се обртати и време казивати. Други нишан у који зрно тек после неког времена, удари, удешен је помоћу редеа (Ебјај5) тако да се, при преКилу његових жица, струја електрична кров инштрумент опет веже и у тај мах казаљке се заустављају, и тад се на деоби на котуровима може да чита време, које је прошло од пролазка кров први нишан, до пролазка кроз други.