Ratnik

152 ЗВАНИЧНИ ДЕО

Погрешка при овом инштрументу неможе да буде већа од 0,001 секунде, али је у многом зависан од доброг и равномерног рада галванских батерија.

1Х . Обучавање војске у опште и школе.

"У закону и организацији швајцарске војске од 1850. год. у глави ТУ. а члановима 61.—88. и у допуни овог закона од. 1862. год. у члановима 9.—18. садржани су основи за обучавање војске у Швајцарској.

Према томе закону израде се преко зиме у савезној војној канцералирији, за све официре, и за специјалне трупе, у које се у швајцарској броје: инжинерија, артилерија, коњица и стрелци, распореди за обучавање преко идућег лета; ти се распореди штампају и разашљу дотичним кантонима, и војним надлежатељствама или лицама, као иншпекторима и главним наставницима, који ће се после о извршењу тога распореда ста-= рати и даље нуждне мере предузети, да свака трупа у своје време буде спремна и дође у опредељено место на обучавање.

Тако исто поступају и кантони односно своје пешадије, која се обучава на терет п под старањем кантонских војених власти.

Број регрута за разне тактичке јединице и родове оружја. опредељује се решењем савезне скупштине, које се обнавља сваких 20 година. Регрути у првој години своје службе састављени су у нарочите регрутске школе (батаљоне, или чете, у формацији тактичких јединица) и тек се у другој години, при= ликом скупљања њихових територијалних оделења у повторне школе усвоје тактичке јединице зачишљују. Као кадар за учитеље тих школа командују се највреднији и најспособнији офидири и подоФицири целог савеза — односно кантона — а имаде и савезних и кантонских нарочитих наставника: официра и подофицира, који сталну плату уживају.

Делом наставом пешадије у савезу рукује, али само у главним основима, помоћник шефа војног оделења савезног већа (Адјаоке дез Ми агдерагбетепћа Та: Фаз Регзопаје па Оретаабуикбог Фет Та јапфеме) у кога рукама нарочито лежи изображавање пешачких официра. У сваком пак кантону управља обучавањем од кантона изабрани виши официр. Савезна власт