Ratnik

сл о:

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ

као надзорна поставља иншпекторе, који ће држати смотре у једном или више кантона, над свима оделењима, која буду на обучавање долазила и школе свршила.

Обучавањем специјалних трупа и официра управљају на рочити од савезне владе одређени: главни наставници, којих је дужност да контролишу програме и прописују ред предавања у свима школама свога рода оружја, којима се за команданте од савеза именују способни виши официри штабова; а главни наставници обично командују само официрске или кадарске школе. Иншпекцију над овим школама воде нарочити иншпектори специјалних трупа, који се поред тога старају и око тЕхничког, тактичког и административног унапређења подручне им струке, те су тако у исто време и као неки главни команданти тих трупа, (У/аћепсћећ).

___Поред строгог реда и дисциплине, којој војници у школама, треба да се науче, у Швајцарској главна брига обраћа се код војника на обучавање у пољској служби и у гађању нишана; тим најтежим али и најважнијим знањама трупе за ратовање. Особито око обучења у гађању нишана велики се труд и трошак полаже; организација војске каже број колико који војник има да избаци метака, но тај се број често и знатно прекорачава; јер мени је н. пр. познато, да су ове године батаљони, који први пут дођоше у повторне школе са новим фетерли пушкама, имали по 60 метака на момка: а тако је било и са артилеријом због нових топова од 8,4 см. Резултати од сваког човека бележе се особито и онај који добро не гађа, мора и преко реда да дође на службу да се учи, а и цела, оделења, која се покажу у тој вештипи као недостаточна, повивљу се изузетно на упражнења у гађању нишана.

1 Према новој организацији од 13. Новембра 1874. год. Кантони нестарају се више ни о изображењу ни о спреми пешадије, него је сва настава и спрема војске централисана у рукама савезне владе: тако да сад пма и иншпектор и главни наставник пешадије, који обучавање и спрему овог рода оружја руководе. Нантони сад само имају да плаћају на њих припадајуће трошкове око војске, а управа војна концентрисана је у свима правцима у рукама владе и савезног већа.

25. Октобра 1879. Мајор, П. Шафарик.

РАТНИК ЕЊ. ШП. св. ХТ. 50