Ratnik

7154 ЗВАНИЧНИ ДЕО

Већих маневра, у којима учествују сва три рода оружја у дивизије организована и са целом ратном спремом — војнолекарском и административном — снабдевена, имаде сваке друге године. Ту под командом свога дивизијара упражњавају се све трупе и све струке штабова у свима својим заједничким служ_бама, а у свему гледи се: да се уподоби у највећој приближности правој војни и нежале се у овоме смислу никакве жртве.

"За спремање кадра имају нарочите кадарске школе у коима имаде официра и подофицира, који слушају теоријска предавања и упражњавају практично све своје службе сама засе и удружени с трупама, које се за ту 19 тада нарочито у дотичне гарнизоне командују.

да изображавање официра имаде аспирантских, официрских и централних школа по свима родовима оружја и штаба, у које се командују сви пријављени: аспиранти |. кл. (аспиранти ПИ. кл. уче заједно са осталим регрутима) сви ново авансовавши подпоручици и мајори. Школе те трају 10—12 недеља и учитељски персонал истих бира се међу најспособнијим и најпатријотичнијим официрима швајцарским, који теоријски и правтички прелазе са школом све што је за добре војене старешине потребно. Од оцене из ових школа зависи цела каријера свију официра.

Осим овог имаде још разних нарочитих школа разног

трајања и значења: у којима се војени лекари, војени марвени лекари, административни персонал, војене занатлије, и 1. д. спремају у разним специјалним на војену струку односећим се знањима.

Као закључење овом одсеку извештаја имам да додам још и то: да колико је озбиљно, енергично, подпуно и савршено обучавање војске швајцарске: као народне, по школама и упражнењама и већим маневрима, и опет се влада швајцарска тиме никако незадовољава. Још од детињства у школама предају се војена знања, и сви ђаци гимназија у суботу, само су војници: тада иду на упражнења, гађају у нишан, граде удружени из целог кантона веће војне маршеве и маневре, а све под својим собственим командирима, обучавани од нарочито за то од општина плаћаних савезних официра, и у томе смислу мисле да се уведу још знатније реформе; — сваком швајцарском војнику, који поред одела и пушку правитељствену