Ritam

A šta ćemo sa yuppie-ima? - Šta sa njima? Pa i oni su deo stvarnosti. - Da, svakako... Oni kreiraju kontrast, a bez kontrasta nema ničega. N' ema ni Green On Red, jer posmatrajuéi Dan-a, Chuck-a i bend, tokom ~soundcheck-a”, upravo sam to i pomislio. Dan Stuart, raspojasan, podeblji,- idealan lik za ulogu aljkavog tabloidskog novinara, galami, odmahuje rukom, vadi papire iz džepova, jurca po sceni i... komanduje. A Chuck? Pa sam Dan ga je jednom prilikom uporedio sa kobrom i nikako nije pogrešio. Oštrog pogleda, hladan, u crvenoj svüenoj košulji. Chuck je nađraoćno „cool”. A tek kad zasvira. Nije džabe već toiiko puta rečeno da je Chuck Prophet najopakiji R and B gitarista današnjice. I zato, teško je zamisliti kako ova dva karaktera zajedno funkcionišu. - Ponekad Dan uradi najveći deo.posla, ponekad ne. Mi smo saradnici, kao bilo šta drugo, ka 0,... kao loš brak. Znači li to da je ovo afera dve osobe, a ne „otvorena veza”? - Mi imamo neke ljude sa nama upravo sađa Ono što pokušavamo je da iskorisfimo preimućstva situacije u kojoj zapošljavamo najboIje ljude koje možemo priustiti, platiti ih koliko možemo i imati jednu mnogo bolju radnu sredinu oko sehe. Na taj način ne postoji nikakva emotivna vezanost, već ljudi jednostavno dolaze da urade posao... Taj ceoit o bendu koji poput Monkeys-a živi u istoj kući, i sve tako, to je nešto ema nerealno, smešno. Akada Chuck každ „najbölji ljudi” on to zaista i ima pravo da kaže, jer nakon rada sa „legendem iz Memphis-a”, Jim Dickinsen-om, Green On Red su se tražeći pravog producenta za „This Time Around” odlučili na Gyn Johns-a koji je u prošlosti potpisivao produkeiju 1 The Beatles-a, The Rolling Stones-a, The Small Faces-a, The Eagles-a, Led Zeppelin-a, The Clash-a. Alijoš uvek je ostalo i nešto od Dickinsenovog uticaja, ili je možda bolje reci, nešto čime su se Chuck i Dan pokušali iskupiti za neverstvo - teški, opori blues, „Rev. Luther”.

- Nismo bili nezadovoljni situacijom koju smo imali sa Jim Dickensen-om, ali desilo se da je Glyn Johns došao da vidi naš koncert i da se njegov plan rada poklapao sa našim. Mislim, on je odgovoran za neke od najboljih ploča u istoriji Rock’n’Roll-a, pa zašto onda ne bi pokušali sa njim. Pomislili smo da bi to mogao biti pravi izazov za nas, i eto... stvar je uspela. A izazov sviranja sa Ringom? Hteli ste i pjega za ovu ploču. Zna£i Stones zvuk sa Beatles bubnjarom? - Da, sedeli smo sa Glen-om i razgovarali koga bi mogli uzeti da svira na ploči i u jednom trenutku nam je na pamet pao Ringo. Mislili smo da je to prilično zabavna ideja Pre bib rekao opskurna nego zabavna. - To je bilo samo onako, u razgovoru, bez ikakvih velikih telefoniranja, ili pregovora - reče Chuck, i čuvši glasove na hodniku, ustade, otvori vrata i povika za nekim - Hej, kakav je sinoćni skor?... Dobro, nemoj me zaboraviti kad budeš delio lovu - a zatim se vrati na svoje mesto, sede i ponovo navuče ledenu masku pre no što odmahujući glavom promumlja - To je t 0... Eto, ništa naročito... Mi sviramo, a to „Rock’n’Roll život” i „biti deo neke velike familije”, to nema veze sa nama. Ja se ne ložim na celinu, na pleme, i zajednički uspeh. Mene bal briga koliko je američkih „indie” bendova napravilo uspeh u poslednjih godinu dana. Barometar mog mentalnog stanja ne reaguje na njih... Ijoš cigareta, 1 još upitnih pogleda, i još ćutanja. Reših da kažem „zbogom” Chuck-u i da ga ostavim sa njegovim vrtlogom osećanja, reči i delà. A na stepenicama naleteh na Dan-a, očigledno dobro raspoloženog, ruku punih, mladane, prisustvom rock zvezde potpuno obezglavljene ženske prilike. I čuh nešto kao „0, pa ti izgledaš sjajno. Zaista, sjajno”. I setih se opet onog „Stones-i, Sex and drugs and R’n’R, knjige iz psihologije”. I pomislih na sve što sam čuo u poslednjih sat vremena. „Nastajanje na osnovu kontrasta” - možda A gde je kontradiktomost? Izgleda da ni ona nije baš beznačajna Ne, u slučaju ovog benda sigumb da nije.

Vojislav Nešić

42

POPism STUDENTKULT U ediciji POP HEART produkcije STUDENTKULT pqjavilo se DRUGO izdanje knjige Andy Warhola i Pat Hackett POP'ism (prvi deo 1960-1965) a tu ćclc naći Judy Garland kako pcva Somewhere Over The Rainbow a Spageli joj ispadaju iz usta, Jacksona Pollocka kako odlazi u WC, Jonasa Mekasa kako vezuje glcdaoce z$ bioskopske siolice i naravno Andyja kako pad zato Sto Picasso nije čuo za njega. Knjigu molete naruCili po ceni od ?0 kdin. + PTT iroSkovi U ediciji POP HEART produkcije DOM počelkom dcccmbra pojavila se u prodaji knjiga ANDY WARHOLA I PAT HACKETT A „POPism" (drugi deo 1966-1969.) a lu ćcle zateći Velvete kako izbacuju govno kroz prozor, Jimi Hendrixa obuienog cmo-belo i tuinog, Gerarda Malangu kako u Ondineu gleda Doorse, ustaje sa stolice i vite: „Ukrao mi je imagge!!! Ukrao mi je image!!!" i naavno Andyja kako pulta Silver Pillows. Knjigü moiete narutili po c*ni od 9 8 kdin, + PTT Iroäkovi. UI U edicjji SUM produkcije DOM pojavila se knjiga KARHEINZ STOCKHAUSENA ČEHRI KJfUTERIIUMA ELEKTRONSKE MUZIKE Knjigu molete niruäd po ceni od 30 kdin. + PTT troJkovi, U edicjji SUM produkcije DOM pojavila se knjiga NICKA CAVEA KING INK Knjigu molete naruää po ceni od 80 kdin. + PTT trolkovi Knjige molete nanifili na adre.su; SK( NK, Sumalosafka ht>, I'KOOO NB, ili na teiefon 018/24-474 od 11 do 14 h radnim danom