RTV Teorija i praksa

đaj!”, u čemu je prcpoznatIjiva praksa većine današnjih televizija, drugo je više u ambiciji „najambicioznijih”, ali još uvek vrlo rctkih usamljenika na televiziji.

2 Na sličnu temu, koliko mi je poznalo, snimljcn jc kod nas film rcditelja Žikc Mitrovića Übistvo (u daljem tekstu naslova: ~iz niskih pobuda, na svirep i podmukao način”...) koji nažalost nisam video a ovdc bi nam bio od nesumnjive koristi za razna poređcnja i izvesna izvlačcnja nekih tangcnti (iako jc verovatno i u tom filmu „svaka sličnost sa stvarnim Ijudima i događajima sasvim slučajna”).

је dobio i morfijum?), sve do kome (kakve? ...nisu nevažni prag i granica gubljenja svesti) u kojoj su otkazivali vitalne funkcije, pojedini organi jedan za drugim, srce, pritisak... Konačno, da li u komi? Pretpostavka je da je preminuo рге svesti, a šta se događalo u tim trenucima, šta je гекао, kako je to izgledalo... To su za film sve podaci koji imaju selektivan karakter, tj. alternativan, odnosno jedan od mogućih, pretpostavljenih (slaganje paralelograma sila). Drugi primer: zamršeno übistvo poznatog advokata. Ljubavnik njegove žene mogući izvršilac dela (trougao). Ali žena ima i drugog Ijubavnika, gotovo paralelno, sa kojim u finalu emigrira u daleku zemlju. (Nije utvrđeno da li je Ijubavnik broj 1 imao i Ijubavnicu broj 2). Jedan übijen, jedan osuđen, četvoro u igri: muž, žena i dva Ijubavnika... film bi mogao da prikaže istu radnju u beskonačnom nizu varijanti (slično šahovskoj partiji) uključujuči i mogućnost samoubistva... 2 Treći primer; saobraćajni udesi... Film bi i u jednom i u drugom (i trećem) slučaju odvio (razvio, odmotao) radnju po najlogičnijem (eventualno) ključu, sledeći izvesnu (aristotelovsku) dramaturšku konzistenciju itd., itd. A televizija? Oba ova događaja (i druge), prava televizija bi dala lišene svih mogućih nedoumica, alternacija i eventualnosti. Tok bolesti u poslednjim časovima bio bi praćen kontinualno, tačno, bez ove ili one mutne pretpostavke, od momenta kada je izvršeno paljenje TV kamera (i televizora) do njihovog gašenja.

58