RTV Teorija i praksa

4 Nezakonito pripajanje njima kategorije pažnje, slične je vrste i sadrži ga, na primer, umnogome dobra knjiga Metodika partijske propagande M., 1967, čiji autori preporučuju da se u ргоpagandnom radu oslanja na „podatke o onim psihičkim procesima kao što su opažanje, mišljenje, pažnja, pamćenje, i drugi”, str. 53.

5 N.F.Dobrinin, Proizvoljna i posleproizvoljna pažnja, „Naučni zapisi Moskovskog gradskog pedagoškog instituta .Potemkin’”, t.62, izd. 3, M„ 1958, str. 39.

aktivnosti čoveka. Ipak ona ne može biti u istom redu sa takvim psihičkim procesima kao što su opažanje, mišljenje, pamčenje, mašta itd. 4 Pažnja prati, usmerava i svrsishodno organizuje, drugim rečima ona sistematizuje svaki od njih. Ali nemoguče je baviti se samo procesom pažnje. Ne biti pažljiv prema nečemu normalan čovek u budnom stanju ne može biti; nečim njegova pažnja obavezno biva privučena i na nešto koncentrisana, i to upravo na objekte delatnosti. N.F. Dobrinin, nesumnjivo tačno utvrđuje da je „necelishodno govoriti o izučavanju, ,čiste’ pažnje, pažnje kao takve, mimo čovekove delatnosti.” 5 To je takođe tačno i kada se primeni na poseban slučaj socijalnog uticaja - komunikacione delatnosti uopšte i posebno onog njenog dela koji je vezan sa recipijentovim dobijanjem informacija - njenog primanja, shvatanja, osmišljavanja, zapamćivanja. Objekat pažnje u tom slučaju postaje informacija, koju su izradili drugi Ijudi, odenuta u materijalnu znakovnu formu u vidu reči, melodija ili slika. Utvrđeno je da pažnja povećava efikasnost ma koje psihičke delatnosti. Ona izaziva jasnije i upečatljivije proticanje psihičkih procesa. Pažljivo primanje teksta, reči, slike uključuje ih u sadržaj saznanja jasno, duboko i organizovano. Pri tome pažljivo opažanje služi kao svojevrstan filter za sva sporedna nadraživanja, koja nisu vezana za objekt pažnje. Psihički procesi zahvaljujuči mehanizmu pažnje manje su podvrgnuti iskrivljavanju od strane dejstva „šumova” koje psiha ne bi mogla filtrirati. Koncentrišući, na primer, pažnju na sadržaj programa vesti koje emituje radio mi, iako

delatnosti.

102