RTV Teorija i praksa

razmene vesti i direktnih prenosa, ređe pojedinih emisija. To se može naslutiti iz podatka da je od 50 časova razmenjenog programa u 1965, tri godine kasnije evrovizijska (EBU) razmena, sa prekomorskim zemljama porasla na 1.500, a 1975. na preko 8.000 časova. Međutim, kako ćemo viđeti iz daljih razmatranja, i ova razmena, kao i prethodne, išla je uglavnom jednosmernim putem. RAZMENA TV VESTI Kao što smo več nagovestili, razmena televizijskih vesti obavlja se na dva načina; 1. upučivanjem kratkih 16 mm filmova, tzv. TV storija, javnim transportom, pretežno avionskim, i 2. upućivanjem vesti mikrotalasnim vezama tj. TV trasom, koje su originalno snimljene filmskim ili elektronskim načinom. Prvi oblik razmene TV vesti je uglavnom jednosmeran; od proizvođača - vehkih TV agencija ka potrošačima nacionalnim TV organizadjama. Tri velike agencije: UPITN International, VIS NEWS i CBS News kontrolišu preko 3/4 celokupnog prometa TV vesti koji se obavlja na ovaj način. Na njihove servise pretplaćeni su i svi naši TV centri. 1 Pokušaji nekih drugih institucija da se uključe u ovu delatnost završavaju se obično neuspehom, kao što se pre nekoliko godina dogodila sa E-TE-S-om (evropskim televizijskim servisom) iz Zapadne Nemačke. Drugi oblik je multilateralan i njega su organizovale same nacionalne televizije u okviru svojih regionalnih unija: EBU, OIRT, ASBU, OTI, ABU, URTNA putem TV mreže, tj. takozvane razmenske trase. Prva je započela razmenjivati vesti na ovaj način EBU рге skoro 20 godina 2 i to isključivo materijale snimljene u Evropi.

1 Izgleda da je to učinjeno na veoma neracionalan način, јег svih osam centara uzimaju filmske kopije, umesto jednog koji bi u okviru JRV (Jugoslovenske razmene vesti) koja se obavlja trasom pet puta dnevno, mogao te materijale distribuirati svim ostalim centrima. Na sadašnji način troši se nepotrebno 7 puta više deviznih sredstava (oko 175.000 dolara).

2 Eksperiraentalna razmena počela je između 5 zemalja u oktobru 1958, a redovna 29.5.1961. između 9 članica Sa kasnijim povečanjem broja zemalja povećavao se i broj dnevnih razmena. Od jedne razmene u 1961. saradnja se povečalana 8 razmena u kojima svakodnevno učestvuje 30 članica: EVN-O (12.00) EVN-1 (17.00), EVN-2 (18.55), EVF (evrovizijske fleš vesti), u bilo koje vreme, EBE (evrovizijski biltenski ekstrakti, oko 20.00), ENS (evrovizijski pregledvesti.obično 17,35), SBS (Summarv by Sattelite, oko 17,15) i EVF by Sattelite (oko 18.00).

54