RTV Teorija i praksa

njih skioni su da ga ostave pod uslovom da mu se oduzme normativan karakter, da se proširi, i to tako široko, da se zapravo ni jedan estetičar tradicionalnog načina mišljenja ne složi sa takvim zahvatom. Tako anormativan pojam umetnosti koji onda dobija čisto opisni karakter sadržao bi razna sredstva masovne komunikacije, u tome i televiziju. l2 Ne izgleda da se ovo poslednje stanovište koje daje satisfakciju svakom ijubitelju televizije, iako savremeno, može preporučiti televizijskoj kritici. Konačno, tako široko shvaćen pojam umetnosti rasplinjuje se i prestaje bilo šta da znači, posebno kao dinstinktivna kategorija koja dopušta razlikovanje umetničkih programa od svih drugih koji ne spadaju u njih. Svrsishodnije je, na mesto sveobuhvatnog pojma umetnosti, očuvanje za potrebe televizijske kritike osnovne podele na artističke predstave (artističke spektakle) i neartističke predstave. l3 Pojam artističnost je širi i nema takve istorijski oformljene konotacije kao pojam umetnost. Mogu se, eventualno, u okviru artističkih predstava, izdvojiti cela dela ili opširni „citati” iz dela prošlih epoha, u odnosu na koje je primena pojma „umetničko delo” opravdana ili koje važe kao takve u kulturnoj tradiciji. To će najčešče biti dramske televizijske predstave bazirane na klasičnoj drami i u svom ekranizovanom obliku bliske predstavama u pozorištu živog plana. Trebilo bi, pak, odustati od primene pojma umetnosti na sveukupne artističke spektakle televizije, posebno nazivanje tim pojhom teievizije kao takve (u smislu u komse govori da su slikarstvo, vajarstvo, muziija etc. - umetnost) Priznanje da na televiziji postoje artističke i neartističke priredbe još lišta ne rešava

'2 Uporedi Slava Kšemjenj na sastanku „Savremena problematika umetničke kritike”. Vidi „Savremeni problemi umetničke kritike”, cit. izd., s. 160-161. Uporedi A.Kumor Televizija. Teorija-percepcija-vaspitanje, cit.izd.

13 U poljskom jeziku postoji jasno razgraničenje u pojmovnom smislu između artizma i umetnosti pri čemu je pojam artizam (artistički) širi i sveobuhvatniji (Prim. prevodioca).

175