RTV Teorija i praksa

'6 V.V.L.Rao (I.V.L.Rao), Information Imbalance in Asia, „Indian Press” 2 (1975): 20. „Naša prva pret;postavka nagoveštava da je unapređenje koncepta slobodnog toka informacija uglavnom koristilo samo sndustrijski naprednijim zemljama sveta”.

17 Jedan od učesnika Azijske regionalne konferencije masovnih komunikacija o neravnopravnosti informacije u Aziji, održane u Kolombu, Šri Lanka, aprila 1975, izložio je da je ovaj problem za zemlje u razvoju kao dilema „GNP prema društvenoj pravdi”.

Izgleda da će meta svih radikalnih napada, uskoro na relaciji narod - država, biti ona tela koja če delovati u ime svojih građana i njihovih organizacij a. Mislim da članovi međunarodne zajednice tj. same države moraju učestvovati u kontroli i sarađivati na izgradnji međunarodne politike. Peta dilema: Ekonomska Svaki pojedinac ima pravo na komunikaciju, ali ovo pravo za sada koriste samo oni na čijoj je strani ekonomska moć. Nedostatak ekonomske jednakosti slobodnih pravnih lica daje priliku privatnim i državnim monopolima da se bore za neograničeno svetsko tržište medija i u tom smislu državna ograničenja više neće biti mogučna. Ovakva slika stvari veoma je česta i, irako se mnogima čini, rezultira najgore mogučim posledicama predloženih rešenja o slobodnom toku informacija, tako da je dalji komentar suvišan. l6 Šesta dilema: Sociološka Postavke o društvu kao zbiru pojedinačnih volja i društvenom interesu kao rezultatu pojedinačnih, ne odgovara stvarnosti, Svako društvo pridržava se onih principa koji mu kao celini pogoduju, ali oni ne moraju nužno odgovarati svakom njegovom delu Zalaganje za društvo u celini zahteva obuzdavanje pojedinačnih stremljenja i poštovanje restriktivnih zakona. Bez ovakvog stava ne bi bio moguč nikakav društveni razvoj. Zalažući se za prava pojedinaca i obezbeđujući im na taj način međunarodnu zaštitu, ograničili bismo ostvarivanje nekih društvenih ciljeva. l7 U svakom slučaju prava pojedinaca moraju se uskladiti sa potrebama društva.

116