RTV Teorija i praksa

televizije u političkom sistemu socijalističkog samoupravijanja lß i njena uloga u sistemima društvenog informisanja i javnih informacija još nisu precizno definisani, još uvek nije do kraja razrešeno pitanje da li osnov svog delovanja televizija treba da nalazi u dohodovnim odnosima ili u razmeni rada (ili u određenoj kombinaciji oba oblika). procesi udruživanja rada i sredstava - unutar naših kuča. između nas i u odnosu na druge delatnosti - tek su u začetku. mehanizmi društvenog uticaja s teškočama nalaze svoj izraz. opšti uslovi programske i poslovne aktivnosti još nisu primereni naraslim potrebama, a rasprostranjenost prijemnika je nezadovoljavajuća. l9 Da bi se realno sagledale perspektive televizije koje treba uobličiti u konkretne zadatke srednjoročnog plana. neophodno je ispitati naša iskustva i specifičnosti dosadašnjeg razvoja. Razume se. ovde je moguče naznačiti samo nekoliko osnovnih obeležja. Pokretanje televizije u svetu i njena brza ekspanzija zasnivali su se na tri različita osnova. U snažnim tržišnim privredama (SAD) komercijalna televizija je perspektivom visokih profita od reklama, proizvodnje i prometa prijemnika i opreme privlačila kapital. Televizija kao javna služba takođe se naglo razvijala u zemljama (Zapadna Evropa) gde su se kao nosioci njenog razvoja javile snažne radio-difuzne organizacije. Najzad, u nizu zemalja (Istočna Evropa, neke zemlje u razvoju) pokretač je država, koja u razvoj televizije ulaže ne mala sredstva. Nijedan od tih puteva nije bio za nas dostupan, nid je odgovarao našoj društvenoj stvarnosti. Televizija se u nas pojavljuje u vreme (inicijative 1955. godine), kada se zemlja tek otrgla od teških posledica rata i ekonomske blokade, kada se mogla nešto više okrenuti razvoju životnog standarda, kada samoupravljanje dobija sve širi zamah i kada je u toku đecentralizacija državne uprave. Komercijalni put nije bio prihvatljiv ni s društvenog stanovišta, niti moguč zbog nerazvijenog tržišta, Radio-difuzija 2o je takođe

16 Funkcionisanje sredstava javnog informisanja „јо§ uvek se nije dovoljno uključilo u sistem samoupravno-demokratskog političkog sistema" (Edvard Kardelj. Pravci razvoja političkog sistema socijalističkog samoupravljanja. Komunist. Beograd 1977. str. 221).

19 Po slepenu rasprostranjenosti televizijskih prijemnika jugoslavija se još uvek nalazi na začelju evTopske lestvice. a do usporavanja dinamike porasta došlo је kod znatno nižeg nivoa rasprostranjenosti nego kod mnogih drugih zemalja. Uzroci ove pojave delimično leže i u politici „skupog” televizora. |RT je dugo morala da se bori za skidanje poreza na luksuznu robu sa crno-belih televizora. a kolor televizor је još uvek pod takvim tretmanom (za razliku od automobila. na primer).

68