Školski list

490

кадг дође слуга таи, а онг каже то евоме госиодину. Тада се расрди домаћинг, па рекне евоме слузи: Изиђи брво на равкршћа и на градеке улице, па убоге и сиромахе, и слЉпе и хроме доведи овамо!" И слуга рекие: „Гоеподине, учинЂно е као што си заповФдш, и шшђ има мЂста!" А господинт. рекне елузи: „Ивиђи на путове и међЂ ограде, те нринуди да дођу овамо, да се напуни мои домг. Али кажемв вамг, да ни вданЂ одт, онб1хђ званБ1хт> лмд1и, неће окусити мое вечере. 6р многи су звани, а мало е изабранвит..

6. 0 свадби царевога смна, (Мат. 22, 1-14.) Јисуст. опетЂ одговори у притчама говорећи: Царство е небеско, као човЂк-в царт., кои учини свадбу свшу своме, и пошлФ слуге свов да зове званице на свадбу, и нехт$доше доћи. Опетг пошлФ друге слуге говорећи: кажите званицама: ево самБ оббдЂ мои приправјо; шнци мои и хран^ници мои поклани су, и све е готово , дођите на свадбу!" А они немарећи отиду, оваи на свош њиву, а оваи кг своЈои трговини. А оетали ухвате слуге нФгове, изруже ихт. и поуб1нго. И кад то чуе онаи царљ, разсрди се, и пошлф воиску свош, па погуби убице оне и градг њиховт. зажеже. Па онда рекне своим слугама свадба е готова, а званице не бише достоине, Идите дакле на излазке путова, и когагод нађете, дозовите га на евадбу. И слуге изиђу на разкршћа, па скупе све кое нађоше, и зле и добре, и свадба се напуни гостпо, А кадт. уђе царг да види оне што су носфдали, опази ту чов4ка необучена у свадбено (свечано) рухо, па му рекне: Друже, како си дошао овамо, а немаш'в свадбенога руха? А онт. оћути. Тада рекне царт. слугама: свежите му руке и ноге, па га узмите, те 6аците у таму наикраинго; онде ће 6б1ти плачт. и шкрииан! зубт. врт. многи су звани, а мало е изабранвихг.

7. 0 изгубл^нои овци. (Лук. 15. 1-10.) Ириближаваху се ка 1исусу мвггари (цариници, званичници што царске данке скуплнху) и грфшници. И викаху на нФг«