Školski list

489

же, тако ће бвгги на свршетку овога вФка; поелаће смиљ човбчЈи авђеле свое, и скупиће изђ царства н^говогђ еве саблазни, и оне кои чине безакоше, и бациће ихт> у пећг огнЂну; онде ће бвгги плачт., и шкрипанб зубш. Тада ће се праведници зас1ати, као сунце у царству отца свога. Ко има ушн да чуе, нека чуе.

3. 0 зрну горушичномт. и о квасцу. (Ма . 13, 31-33.) Другу притчу предложи имђ 1исусг говорећи: Царство в небеско као зрно горушично, кое узме чов1>кТ| и поме на њиви својои. (Зно е истина наиман^ одђ св!м сћмена, али кадЂ узрасте веће е одт> свакогЂ зелн, и буде дрво, па птице небеене долазе, и сташ на нФговбшђ гранама." Другу притчу каза имђ : Царство е небеско као квасацт., кои узме жена и метне у три саћуре брашна, докђ све неускисне.

4. 0 благу и о бисеру. (Мат. 13, 44—46 ) 1ошг е царетво небесно подобно благу сакривеномт, на њиви, кое нашавши човЂкт, сакрЈе га, и одђ радоети за њи*гц иде, и све што има иродае, па купуе њиву ту. Гопгб е царство небеено подобно човЂку трговцу, кои тражи доброга бисера, па кадг нађе едант. многоц^нми бисерт., а онђ отиде и ирода све што имађаше, на га купи.

5. 0 великои вечери. (Лук. 14, 16—24.) ГиеусЂ рекне: НФкш човЉкђ зготови велику вечеру, и нозове многе, и кад!> е опјло време вечери, пошлЂ слугу свога, да каже званима: Хаидете, ерг е већт, све готово. И еви се иочну изговарата. Прввш рекне: Л кунихт. њиву, и нуждно ми е изићи, да н> видимг. И другш рекне: Н купихЂ петт> нрмова волова, и идемЂ да ихт, огледамт., молимт. те изговори ме. И трећш рекне: Н се оженихт., и сб тога ти немогу доћи. И