Službeni list Srpske književne zadruge

Ху

окружног начелства у Шапцу, Милошу Миленовићу, учитељу у Зајечару, Михаилу Михаиловићу, учитељу у Лесковцу, СОветиславу Огњановићу, судском рачуновођи у Крушевцу, Светозару Обрадовићу, професору у Нишу, Станиши Станишићу, учитељу у Јагодини, Стевану Којићу, царинику на Забрежју, Стеви Живковићу, царинику у Радујевцу, Отеви Миросављевићу, инжињеру у Крагујевцу, Тихомиру Костићу, секретару начелства у Смедереву, Урошу Грабовцу, среском начелнику у Лозници.

Заувимљивости повереничкој треба приписати што је, поред броја добротовора, растао и број осталих задругара и претплатника, тако да је ТХ коло прешло у том погледу сва ранија. Док је УШ (најбоље до овогодишњега) имало до скупштине 7214 чланова, 1Х има данас 7560 дакле 946 чланова више. То је истина смеран напредак, али је управи у толико милији, у колико се он последње три године стално показује. Напредак ће бити још виднији кади крајеви изван Србије узму јачега учешћа у том напредовању јер док у Србији вишак износи 318 задругара, њихов износи васал само 28. У тим је крајевима виднији напредак у релативном броју оснивача према улагачима, јер док је лане био само 12:19), оспивача од збира оснивача и улагача, дотле ове године има, 18.69/, оснивача. Напротив, у Орбији је релативни број оснивача исти као и лане: 85.5%/ а с одржањем тога стања можемо бити потпуно задовољни.

Ове је године распродато и старих кола из магазина друштвенога и тим начином добивено 4796 динара, те се и ове године показало да је магазин стадан извор знатнога тодишњега прихода Оадругина.

На друштвене дохотке и расходе последњих година знатно утиче претплата на „Забавник“ и трошеови око њега. Као што је предвиђано у лањском извештају да ће се покрити трошкови око друге године „Забавника“ (ва 1899 тодину), тако се догодило. Расходи су за њ износили 12.711'49 динара, а дохоци укњижени у благајничка примања 11.503 а кад овоме

.

додамо 1.256 динара, нешто неукњижене а нешто још