Službeni list Srpske književne zadruge

"ХМ

ненаплаћене претплате, претећи ће 47:51 данара. Надати се да ће тако бити и са трећом годином „Забавника“ (за 1900), која стаје Задругу 18.685:22 динара, а претплата је 11.200 динара (10.444 дин. укњижене и 756 неукњижене претплате), дакле мањак износи још: 2485:22 динара. Али то је већ сада повкривено „Забавниковим“ књигама у магазину друштвеном које, кад се најумереније цене, износе вредност од преко 10.000 динара. Досадашњим излажењем _„Забавника“ показало се да се дохоци за њ споро купе и да се на њих мора чекати неко време, али да ипак стижу у благајну. Ипак не треба заборавити да би брже притицање „Забавникове“ претплате повољније утицало не само на опште стање Задругине благајнице него(и на удесније и брже излажење самога „Забавника“. Зато ће новој управи бити једно од првих старања да реши ово питање о „Забавнику“.

Све ово што Задруга ради, не би лако могло бити, да она не налази топле љубави и услужне помоћи у многобројних пријатеља српске књиге и просвете. Свима њима дугује управа захвалност. Али нарочитом је захвалношћу задужио Српску Књижевну Задругу г. Министар просвете и црквених послова, који је једнога професора гимнасиског разрешио од школске дужности и упутио га на рад у Задрузи, тако да је овој тиме знатна помоћ указана. Нека му је и на овом месту исказана топла захвалност,

Исто је тако г. председник пореске управе, давао могућности Задругину магазинару, чиновнику свога одељења, да може више времена посветити својој дужности у нашој Задрузи. Управи је пријатна дужност рећи му за то хвала. Хвала и управи државне штампарије и осталом персоналу тог завода, јер се без њихне добре воље и расположености према Орпској Књижевној Задрузи не би могло ни мислити на извршење друштвенога задатка. Нека је хвала п јавној штампи, која је у свакој прилици била предусретљива и пажљива према интересима Задругиним и само она пружа могућност да се у српских читалаца стално одржава пажња према овој нашој установи.