Službeni list Srpske književne zadruge

СТРАНА 64.

веку који је први истакао велико културно и национално јединство. Он је за ново доба нашега националнога живота оно, што је у старо време био Св. Сава. Треба образовати одбор за прибирање материјалних средстава. Убеђен је да ће се наићи на добар одзив. Званична Србија одазваће се обилато, јер је Доситеј у њој био и официална личност, први министар просвете; београдска општина одужиће се такође пристојно; а и владар ће потпомоћи ово предузеће. Поред осталога требало би се обратити и на све школе у Српству и сви они петпарци и филири дечји потпомогли би ово предузеће. Прихода би било и од представа, српским земљама, тако да би сеу марту 1911. могао положити и темељ дому Доситејеву.

Г. Др. Световар М. Марковић сматра подизање дома као најглавније питање; истиче преку потребу велике дворнице за јавне скупове, предавања; мисли да ће се најдостојније прославити Доситеј подизањем таквога дома, у коме ће се што чешће моћи држати предавања, да се чује жива реч, којом се бољеи брже врши просвећивање народно него и књигом, коју потискује журналистика. Треба остати само на дому; остало, споменик, фонд и др. могу извршити и доцније генерације.

Председник, пошто се нико више не јавља да начелно говори о нацрту, закључује дискусију о њему и ставља на претрес поједине тачке.

Све су тачке нацрта примљене.

Председник истиче питање о дану прославе. Дан Доситејеве смрти је 21. марта, а он идуће године пада пред Ускрс, у пост, те је незгодан за прославу. Предлаже, да се на сам дан смрти одрже парастоси Доситеју по свима српским црквама и предавања о Доситеју по свима српским школама, а главна прослава да буде на Духове, који падају крајем маја.

Предлог је примљен.

ГТредседник истиче питање, ко да води старање о прослави: сама Српска Књижевна Задруга, која коме би, поред ње, биле заступљене и остале београдске установе»

Г. Др. Драгољуб Аранђеловић износи незгоду од многочланога одбора, тражи да одбор буле што мањи; мисли да би могла остати само управа Српске Књижевне Задруге.

Г. Др Јован Скерлић мисли да тај одбор треба да представља целокупну просветну органи-

забава, предавања по свима.

је покренула питање, или одбору |

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

БРОЈ 7.

зацију српску у Београду, и да он треба да има више аукторитета,него само одбор Срп-“ ске Књижевне Задруге, која је у главном више издавачко него чисто књижевно друштво. По сао је у осталом и тако велики, да га Српска Књижевна Задруга не би ни могла извршити сама.

Председник осећа као неопходно да у тај одбор уђу представници Министарства Про свете, Академије Шаука и књижевни одсек Српске Књижевне Задруге, те пита треба ли унети још које.

Предлаже се с више страна.

Г. Јевша Стевановић мисли да се не треба бојати великога одбора; наводи, како јеи удружење инжињера и архитекта за прославу дваеспетогодишњице имало велики одбор, па из њега издвојило ценшрални, који се за поједина питања обраћа појединим члановима, | а они су обавезни да се одазову. Предлаже“ да се тако уради и овде.

Ради договора даје се одмор од 10 минута.

Председник, према договору са појединим учесницима, износи листу друштава, која би требало да буду заступљена у прославном одбору.

Утврђено је да у тај одбор уђу представници: Министарства Просвете, Академије Наука, Универзитета, Књижевни одсек Српске Књижевне Задруге, Професорскога Друштва, Учитељског Удружења, Друштва Св. Саве, Свештеничког Удружења, Новинарског Удружења, Трговачке Омладине, Занатлискога Удружења, Радничкога Савеза, Друштва „Ладе“, Културне Лиге, Женскога Друштва, Друштва Књегиње Љубице, Кола Српских Сестара, Друштва за школску хигијену и народно просвећивање, Београдске Читаонице, Лекарског Друштва, Друштва инжињера и архитекта, Правничког Друштва, Београдског Певачког Друштва, Певачког друштва „Станковић“, Певачког друштва „Обилић“, чије he представнике одредити сама та друштва, пао томе известити Српску Књижевну Задругу, која ће их после сазвати у седницу тога прославнога одбора.

Председник завршује конференцију и захваљује представницима друштава на свесрдном и | обилатом одзиву и закључује конференцију. |

Секретари: Е Председник, | Д-р Св. П. Стевановић Ст. Новаковић Д-р Чед. Марјановић |

>