SRĐ

— 17 —

2

odista bastijun sv. Andrije, pak onaj sv. Petra, koji se još zove i Mrtvo Zvono, jer je s ovoga bastijima u prijašnja vremena zvono zvonilo, kad bi ko umro. Taki su takogjer i bastijuni, što dolaze odmah iza pregjašnja dva, biva onaj sv. Roka, onaj sv. Stjepana, te najzad onaj sv. Spasitelja. Svi su ovi bastijuni jamačno zauzeli mjesto starinskijeh, porodičnijeh kula, koje nijesu doprle do nas, a još su se 1346. *g. spominjale, kao kule Ilije Binčulića, Pava Marsarlesa, Gondole, Nikifora i druge. 1 ) Što su te kule nosile imena porodična mogao bi valjda bit uzrok to, da su bile postavljene na zemljištu onijeh porodica, kako što znamo da je slučaj za Minčetu, jedina porodična kula, čije se ime do danas još sačuvalo, i na koju ćemo se docnije povratiti. III. Resti stavlja u godinu 781. treće proširenje grada i utemeljenje tvrgjave sv. Ivana, koja se dandanas zove Muo (Forte Molo). To treće proširenje grada treba da se pružalo ka onoj strani, koju zovemo Pustijerna ili Karmen, jer je tu crkva Gospe od Larmela, koja se u početku zvala crkva sv. Ivana Evangjeliste, pak od godine 1491. bi uvedeno u istoj crkvi bratimstvo sv. Trojstva, te se s toga i crkva prozva Trojicom, a sad najzad nosi ime Gospe od Karmela, pokvareno u puku od Karmena, a to po bratimstvu, koje postoji od 1627. g. 2 )

') Zakljuoak od 24 marta 1346 bavi se čuvarima zidiaa i kula. Tu je izmegju ostaloga reeeno: ad s. Lueliam posta una, persone 4 . . . . super turrim illius de Gondola, posta una, persone 4; super turrim Hellie de Binzola, posta una, persone 4; super turrim Pauli Masarlesso, posta una, persone 4; super turrim Griorgi Ootorani, posta una, persone 4 (V. Lib. Eeform. izdanje jugosl. Akadem. Tom. I. str. 225).

2 ) Pok. kauonik Stojanović u svojoj knjizi o književnosti dubrovaekoj, na str. 77. tvrdi, da je hram Gospe od Karmela sagragjen 1683, što nije taeno; jer da je isti mnogo starijeg postanka potvrgjuje nam Franjevae Ivanović, gdje o toj erkvi piše: ,,0va erkva narieala se u početku S. Ivanom Vangjelistom, pak Trojicom, a sad Gospom od Karmena' - . Tu okolnost spominje i natpis, što se eita povrh glavnijeh vrata: Alma Trias, Virgo Genitris et uterque Joannes Stant hic, eseubiis fide Ragusa piis. Milo mi je ovdje priđođati i prijevod navedenog natpisa, kako se nalazi u nekomu starinskomu rukopisu pod br. 20 sopstvene moje zbirke: Trojstvo, Djeva, i dva Ivana Dubrovniče, tebi su odi Vječna straža, slatka obrana, Ne imaj straha tvoj slobodi. U ovu je netačnost pok. Stojanovič upao valjda stoga-, što su se baš 1683. g. đubrovačka gospoda zavjetovala, da će svetkovati dan Gospe od Karmeia.