SRĐ

- 1104 —

sve to više lijepih i velikili zrna pamučnijeh, za sjedbu ostaju većinom zrna slabije vrsto, pa je s toga i žetva sve neizđašnija. Racli tog-a su industrijski krajevi u Evropi zabrinuti i kušaju da nađu novijeh poja za. saderie pamuka. Tako se u Engleskoj osnovala „British Cotton Gro\ving As;.>ciation", koja se muči da razvije gajerie pamuka na zapadnoj obali Afrike i na Antilskim Ostrvima; u Xemačkoj sa također osnovalo društvo „Kolonial-wirtschaftliches Ivomitee", koje je okrenulo svoja nastojaria put Toga, Kameruna i istočne Afrike riemačke; na svrhu, i u Erancuskoj se sastavila „Association Cotonniere" za proširerie gajeria pamuka u naseobinama francuskijem, osobito u zapadnoj Africi, na doriem Nigrli i gorriem Senegalu.

Pogreb Kri'igerov. — Danas, 1G. ол г о"' mjesoca, biće svečano pogreben u Pretoriji predsjednik Ivriiger, baš na dan 70-g'odišiiiee boja kod Dingaans-a, u kome su Buri potukli Znlu. Mrtvo tijelo predsjednikovo primio je general Lujo Botha u Kapstađtu i sproveo do prijestoniee riekad slobodne burske republike. Kriiger je od svog imaiia odredio veliku svotu za razne dobrotvorne zavode u Holandiji, a druge volike zavještaje za udovice i siročad boraca, što su poginuli u poslediiem bursko-ongleskom ratu. Velik legat namijenio je jednom zavodu za pođržavarie holandskoga jezika u južnoj Africi. * * * Odvažna žena. — Jedna Amerikanica, g'.a Еанпу \Vorkniann, poznata s naučnijeh putovaria, popola se ovo godiue na najvisi vrhunae do kojega je doprla žena, na 7200 metara visoki Piramidni Vrh u Himalajskom Gorju. Utiske i doživlaje sa tog'a pohoda priča ona. sada na sijelima Geografskoga Društva u Parizu.

Vazdušni prenosač. — U južnoj Španolskoj su skoro dogradili vazdušni put za prevlačerie žp|ezne rude, dug 19 klm. Taj put spušta se sa 1350 m. visokoga Kulativi, rudokopa u Sijeri Alhamili, do Casa Fuerte na obali morskoj, na рб puta između Amerije i Cabo de Gala. Ovaj vazdušni put zapao je preko 800.000 kruna, ali će i korist od riega biti volilca, јег će ušteđiti prijenos iz rudnika koji sadržava barem 1 milion tona hematita sa 52% železa i <4% mangana.

*