Srpski književni glasnik

КонфеРЕНЦИЈА. Мига. 198

нису од Русије одвојене морем, али, по мишљењу рускога делегата, њихова удаљеност и тешкоћа комуникација стављају их према њој у исти положај у коме се налазе ко лоније других држава.

Овај је предлог изненађивао својом недовољношњћу, У њему није била уклоњена ни једна од тешкоћа које су предвиђане, а појављивале су се многе нове. Откуда се могло захтевати да нпр. Кина или Јапан остану при садањим војним ефективима, кад се у исто време допуштало европским силама да у колонијама, дакле у непосредном суседству њиховом, своје војне ефективе произвољно повећавају 7 Или, како су могле европске силе пристати да у своје војне ефективе не дирају, кад Русија задржава себи одрешене руке у Сибиру. Помоћу нове жељезнице коју гради, Руспја би могла, у случају рата, те сибирске ефективе за релативно кратко време ставити на расположење војној команди у Европи; друге државе, међутим, не би биле у стању да то исто учине са војним ефективима својих колонија.

Осећајући и сама на колико ће пеповерење овакав предлог наићи,“ Русија је покушала да тај утисак унапред ослаби. Њен је делегат указивао на факт да Русија није jom Hm из далека достигла максимум свога развитка у погледу војних ефектива. Од војних обвезника она узима у војску свега 25 до 29 од сто; докле друге државе узимају дупло од тога, пи више. То је требао да буде доказ да је руски предлог неинтересован. Међутим ако и јесте тачно да би Русија, по броју војних обвезника, своје ефективе могла лако повећавати, сваки зна да њена финанцијска снага не може така повећања лако поднети. Уверавање о неинтересованости није дакле било врло убедљиво.

Предлог са овако крупним недостацима није био подесан чак ни само као основа за дискусију. То се, у осталом, јасно видело при првој речи која је у комисији о предлогу пала. Немачка је против њега устала отворено и без икакве резерве. За њу утврђивање војпих ефектива