Srpski književni glasnik

194 СРпски Књижевни. ГЛАСНИК.

ције било никакво решење. Утврдити, за неколико година, цифру војних ефектива у појединим државама, говорио је њен делегат, то још не значи утврдити за исто време и однос убојних снага њихових. Убојна снага једне државе не зависи само од цифре њених војних ефектива. Степен општега образовања, .рок елужбе у активној војсци, број кадрова, ефективи трупних јединица, гарнизони трупа, жељезничка мрежа, број и положај утврђења, све су то елементи који се, при оцењивању убојне снаге једне државе, имају узети у рачун. Једва држава може, мењајући један од тих елемената, нпр. саградивши једну етратегијску жељезницу, изменити убојну снагу своју a да у цифру војних ефектива никако п не дира. Зоог тога ваља свакој држави оставити слободу да равнотежу поврати средствима која њој стоје на расположењу, јер свака, може бити, није у могућности да у својој војној организацији учини исту измену као и она прва.

Немачка. је спорила чак и економску партију руских разлога. У побудама којима је пропратио свој предлог руски је делегат у главном развијао назоре цара Николе у циркулару од августа 1595. Данашње. војске у мирно доба, говорио је он, веће су и више коштају но некадашњи највећи ратови. Бојни терети који притискују народе толики су да се многи питају да ли не би отворен рат био бољи но овакав мир. Јер ратови се воде од прилике у двадесет до тридесет година једанпут; садањи оружани мир, међутим, траје већ десетинама година. Тако стање више п није мир: то је рат, само потајан. Народи ово данашње непрекидно оружање не могу дуго издржати: оно ће их одвући у пропаст. Они TO инетинктивио осећају, и отуда оне многобројне изјаве симпатија и добрих жеља са којима је царев предлог поздрављен у свима слојевима друштва и у свима крајевима света.

На то је Немачка одговарала да те бојазни, бар у колико се ње тиче, нису основане. Народ немачки није угњављен порезом; он не срља у своју пропаст, На против, из године у годину благостање у Немачкој расте u