Srpski književni glasnik

126 СРПСКИ. Књижевни ГЛАСНИК.

ће и друге државе бити у истом положају, али за сад је ситуација у корист Немачке, пи њена политика очигледно тежи за тим да ту ситуацију што потпуније експлоатише.

За овако се гледиште не може казати да је хумано. Али опо је у складу са егоистичким начелима по којима се међународна политика у опште води. И та су начела у тој мери примљена да у конференцији нико није ни покушао да немачке разлоге нападне са гледишта ошштих интереса човечанства.

Под оваким условима продужена дискусија вероватио не би довела HM до каквог практичног резултата. Руски предлог био је за то и сувише недовољан, а джање Немачке и сувише непопустљиво. Но при свем том настављена дискусија не би била излишна. Она би посигурно многе ствари расветлила, па можда и припремила терен за споразум у каквој другој прилици. Било је једно време када се и економски терен, исто тако као и дапас војни, сматрао као искључиво националан и посве неподобан за међународне угодбе. Сваки уговор на том домену сматран je као један вратоломан «скок у мрак». а ипак се систем, међународних уговора на домену економеком практикује данас у великој мери и даје повољне резултате.

Али руски делегат као да дискусију на овом терену није хтео или није умео да настави. На оштру критику свога. немачкога колеге, он је доста слабо реагирао. У једном. кратком одговору он, са једном малом концесијом за прекоморске земље, остаје сасвим при првом. предлогу, а на пеке од разлога пуковника Шварцхофа никако и не одговара.

При тако слабој отпорној енази руској, судбина рускога. предлога била је убрзо решена. Остале државе такође пису биле одушевљене за њега. С тога и прође саевим неопажено једна мала манифестација бугарскога делегата, који устаде да каже да ће гласати за руски предлог. У питањима ове врсте, сваки је живо осећао да практичнога резултата може бити само онда, ако се ве-