Srpski književni glasnik

134 СРПСКИ КњижеВвНИ ГЛАСНИК.

се тада одређује сваком своје место у историји ; тек се тада може омеђити лични моменат од утицаја општих чинилаца, и казати коме шта иде на лични рачун.

Међу нашим ипсториским личностима друге половиune NIX века рељефно ће се истицати Краљ Милан својим талентима и необично интересним, силним, животом. Сав темпераменат, п то еплан, плаховит као бујица, импулсивна природа — какав беше Краљ Милан — он је у времену, у ком је делао, оставио дубока трага свога необичног духа. Успомене на оваке личности остају свеже и неизгладљиве и онда, кад се историски живот далеко одмакне од доба њихова делања. Такве необично јаке индивидуалности He дају се, без великога отпора и личних жртава, носити струјом живота, — већ њоме хоће да управљају ; оне не остављају историски ток његовим елементарним снагама, већ хоће да га оне крећу својом рођеном енергијом, да подвласте све својој свестраној вољи.

И живот Србије беше за доба његова делања буран и интензиван, као што беше необична и силна његова индивидуалност. У историји Србије ХХ века биће“ доба Краља Милана понајиктереснији период времена обилношћу крупних догађаја, мена, прекрета, и необичним темпом целокупнога живота.

Остављајући политичким органима јавнога мњења оцену политичкога рада Краља Милана, ми смо се у овим редовима зауставили на оном што сада већ историји припада, и на кратком помену заслуга његових на културном пољу.

Разнострани ум Краља Милана није се занео био само многобројним комбинацијама унутрашње и спољашње политике Србијине, већ се интересовао и културним животом своје земље. Познавајући европску културу, умео је ехватити и значај књиге и просвете; па ипак се у те послове није мешао заповеднички. <У свашта сам се мешао« — рекао је једном приликом, — »евуда сам запо-едао; за све бих одговарао ; само се у научне поглове