Srpski književni glasnik

МАЋЕДОНСКО ПитАЊЕ. 211

ове земље пи угушиле остатке старих народа који су се сачували од пропасти. Снага словенска није одговарала њиховој множини. Они нису састављали јаку политичку групу п одржавали су се захваљујући. само својој множини и слабости. византијске власти. У шоме веку почињу Словени да се скупљају у политичке организме. Кроз североисточна врата на полуострво продире мало турско племе Бугари, захвата широку дунавеку равницу и ствара бугарску кнежевину с јаком деспотском организацијом. Немамо сведочанства о отпору који су Словени дали новим завојевачима, у прво време. Доцније се они примирују с њима п под њиховом заставом раширују пределе нове словенско-бугарске државе. У псто се време врши и између завојевача и побеђених сливање које се наставља дуго. Уместо расцепканих појединих словенских племена. јавља се јак словенско-бугарски народ који игра видну улогу на полуострву и до данашњег дана» (стр. 6).

Не треба много пажње па да се запази да овде има п контрадикција. Прво ce тврди да су Словени угушили остатке старих народа, па онда да су се сами једва одржавали захваљујући само својој множини и слабости византијске власти'. У наведеним редовима има такође –нетачности. Бугари нису дошли на Балканско Полуострво у VIII nero y УП в. а ни Словени се нису били помирили са завојевачима у доба кад су ови ширили пределе нове бугарске државе“.

Г. К'ичов даље тврди:

1. «Бугарска се држава проширује у ЈТХ в. к југу п западу до Белог п Јадранског Мора. Гракијски, арбанаски

! Пада у очи да писац мало даље, на страни 7., овоме насупрот тврди како су Грци успели да се очувају па и да многе Словене погрче само зато тито је византијска политичка власт била силна/ Како му кад треба, тако п факта тумачи.

2 () овоме има лених података. у примедбамау К. Јиречека на студију Златарског о бугарским владарима из првог no0a y Archiv fir slav. РАП. 97. свеска 3—4 стр. 609. И за време Крума и доцније, за време Маломира, Бугари су, као нека врста племства, представљали чврсто организовану класу насупрот словенском живљу.

14%