Srpski književni glasnik

296 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

урачунати у хаљкаво вођену коректуру, што би на сваки начин било боље по државног чиновника коме је посао да зна све што је знатније у драми, онако као што цариник зна царинску тарифу, а судије своје параграфе. Нека је и погрешка, овако се што није смело десити. На завршетку рекао бих да се не мора чекати нов позоришни закон, па да позоришни лист и брижљиво одјжава и негује чистоту српског језика. Како пак изгледа, уредништво чува за себе своју чистоту српског језика, чекајући на то. ДРАГОМИР M. ЈАНКОВИЋ.

ОЦЕНЕ и ПРИКАЗИ.

Јован ЂОРЂЕВИЋ, Историја Сриског Народа од најстаријега. до најновијега доба. За средње школе и за народ. Од — —, професора. — У Врању. Издање књижаре Петра Јовановића. 1901. Цена 160 дин. Стр. 215 — VII.

О овој књизи не би требало водити много рачуна да она није типичан појав у новијој нашој историјографији. Последњих година почела је у радовима на нашој историји опет површност да отима маха. Ко се све не осећа позваним да каже своје мишљење о нашој прошлости, или да, сипајући истини песак у очи, брани «светиње народне» Ту је поново г. Срећковић, чија причања штампа и Академија, г. А. Протић, који мисли, да је сам патриотизам довољна спрема за доброг историка, ту г. Синиша са својим детињастим погледима Ha прошлост, г. Томановић са својим безазленим појмовима о српској историји, и напослетку, или пре свих, г. Андра Гавриловић, који хоће да игра улогу озбиљног Haydника и прави велике претензије, а има мало знања и још мање разумевања, — и многи други: Јопо5 е5ћ ог4о! Расправе и књиге се гомилају а познавање прошлости наше још увек је мутно, нејасно, и погрешно.