Srpski književni glasnik

932 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

нистрацији и црквеној политици аустријској, већ је примљен у Академији Наука, и штампа се у «Гласу», а други део, о привредној политици и о финансијама, предат је на оцену академицима Ј Мишковићу и М. Ђ. Милићевићу. То ће бити, до сад, најпотпунији рад о том одсеку српске прошлости.

= Тедагошки листови. Учитељ Раша Митровић почео је, <уз пријатељску сарадњу образованих матера, лекара и наставника», уређивати и издавати илустровани (лепше би било рећи «са сликама») «Матерински лист», месечник за домаће васпитање и неговање деце, испитивање детињства и рад у забавишту. Лист ће доносити: поучне чланке, упућене српским матерама, књижевне саставе из области породичног живота и материнских дужности; чланке из дечје пеихологије, о одношају куће према школи, о породичном васпитању, о забавишту; чланке из школске хигијене; извештаје о дечјим и материнским књигама и др.

У исто време је «Учитељски Весник» Јована Максимовића почео доносити додатак «Дом и Школа» » поуке за добре родитеље», и други додатак «Школско звонце», у коме су «поуке и приче за добру децу».

ч —

— Рад у / разреду. — Ј. Миодраговић спремио је друго, преправљено и попуњено, издање свога списа «Рад у 1 разреду основне школе», који је равно пре двадесет година био, по наредби министарства просвете, оштампан из «Просветног Гласника». Ова је књига намењена наставницима народних школа, који раде у првом разреду, да им послужи као посведневна ручна помоћна књига у школеком раду. Књига ће изнети преко двадесет штампаних табака. — ч« —

= ДИаксим Горки. Овај нови руски романсијер је један од најчудноватијих писаца данашње књижевности. Порекла врло скромног, без икаква школовања, он је пропутовао скроз Русију жавећи од надница и радећи разноврене за– нате, немајући ни хлеба често. Почевши одједном да пише, он се показао као врло талентован и оригиналан писац. За предмет је узео «скитнидце», своје другове, и описао их је врло живо и дирљиво. Он је у њима умео наћи неке деликатности и финоће осећања које дотле нико није ни слутио. До сада је написао око тридесет приповедака и један роман, све са врло великим успехом. Француски часо-