Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. 235

стране. Што се тиче заната и они опадају због стране конкуренције, која се парочито осећа од како је прорадила пруга Брање—Солун. Осим тога, пошто је живот у вароши сигурнији но на селу, сав је свет напустио земљу па ради у вароши на занату. Природно је било да оно нагомилавање занатлија по варошима изазове кризу.

(7.)

= Под управом познатог француског историчара и академика, Ернеста Лависа, а уз сарадњу Бојеа, Блока, Ковила, Ланглое, Лишера, Ребелиа, Видал де ла Блаша, и других, излази од прошле године велика Историја Француске од почетка до Револуције. Прва књига, из пера Г. Блока, а под насловом «Независна Галија и римска Галија», изашла је пре неколико дана из штампе. Ми ћемо се на ого дело још вратити; за сад само напомињемо да ова прва књига о првим писцима француске историје достојно почиње низ осталих књига (осам на броју) које ће састављати целокупну историју. Ово ће бити прва целокупна историја фрапцускога народа, израђена од једне групе „стручњака, по најновијим методама научним, на основи тачних и последњих података критички и брижљиво сабраних о том предмету. Дело ће бити достојан /emdanf великој «Историји Француске Књижевности», која је замишљена и изведена, по истом начелу, под управом Пети де Жилвила, довршена лањске године, такође у осам књига. | (Х.)

— Херман Петер, један од познатијим класичних филозофа, издао је ове године дело под насловом: ZJer Drief m der roOonuschen Глиетатт. (ПГегра је, Теибиег), вел. 8", стр. 259. То је исцрпан рад о писму код Римљана: о његовим почецима и врстама, о спољном облику и експедовању, скупљању и издавању писама, о Цицероновој кореспонденцији, о епистули у прози и стиховима, о званичном писму, о писму као брошири, есеју, моралној посланици и повести. Дело је научног карактера и чини 20 св. радова филолошко-историјске класе Краљ. Саксонског Ученог Друштва. : (В.)

= Lafemisches 5сћићобиегбисћ von prof. J. M. Howasser. Zweite verbesserte Auflage. Prag. TFempsky, Wien. XX — 1104. После 6 година изишло је и друго издање овога речника. Погрешке су поправљене. Како је дело