Srpski književni glasnik

О КЕнтРОПИЈИ ВАСИОНЕ. 195

Ипсиланти обећа na ће радити код Срба у томе смислу, чим га Порта на то овласти, и. Себастијани MY обећа. то овлашћење. Противно овоме Ипсиланти је живо "представљао Русији користи, које би она могла извући из српскога устанка и предлагао је да се устаници обилато снабдеју новцем п осталим потребама (августа 1806).

(Свршиће се).

Де. Мих. ГАВРИЛОВИЋ.

О ЕНТРОПИЈИ ВАСИОНЕ (1.

«Свакако се морамо дивити. оштроумљу Томзоновом, који је између писмена једневећ дуже време познате кратке математичке једначине, у којој је реч само о топлоти, запремини и притиску тела, знао прочитати закључке, кош васпони, IM ако тек после пепзмерно дугог времена, прете вечном смрћу».

Хелмхолц.

1.

Међу великим интелектуалним проналасцима ХТХ-ог века има три највећа. То су: принцип еволуције, принцип не– евклидове или Метагеометрије, и принцип. ентропије. Важност интелектуалних принципа. лежи у њиховој важности за опште метафизичко гледиште на. свет, и у овом емислу она су три принципа највећи научни проналасци. Принцип еволуције је од њих најпознатији, најраспрострањенији и најпопуларнији, принцип Метагеометрије тако је апстрактне природе да у велику масу образованих није још никако ни продро, док је принцип ентропије међу њима. најинтересантнији, али и за разумевање најтежи и најхипотетичнији, те је с тога са оне прве своје карактеристике познат само у општој формули својој, док је са оне друге две карактеристике још сасма непознат и несхваћен.