Srpski književni glasnik

154 Српски Књижевни Гласник,

Још нешто. Интересантно би било врло распитати се код. очевидаца о нашим ранијим Кир Јањама, на пр. о незаборављеном Коларовићу, кога је, кажу, гледао сам Стерија и том приликом зажалио што, ради таквог глумца, није потпуније израдио ту улогу. Ето једне лепе теме за «Позоришни лист», коме су оне и иначе веома потребне.

Добриновић, као многостручан глумац, представио нам се овом приликом још и у оперети и у једној ишанској драми. (Чудно како ти из позоришта преко воле те Шпанце!) Кад хоће и оперету, за њега би био као наручен онај Калхант у Офенбах-Мелаковој јединственој «Лепој Јелени». “ ДРАгомир М. ЈАНКОВИЋ.

ОЦЕНЕ и ПРИКАЗИ.

Апате Спегадате : 1 Кигоре. ef (а дисзноп da Аипчсће ал seuil du XX sičele. Paris, 1901. 8" crp. 459.

Ко је год читао књигу Шарла Лоазо-а «Словенски Балкан и. аустријска криза», па сад проучи дело Шерадамово, радосно ће ускликнути: Хвала Богу! свет о нама почиње праведно судити, јер се најживље Ba Bac заинтересовао, те нас пажљиво и озбиљно проучава.

„Jom више: Треба да искрено признамо, да данас нико од нас — ни Словенац, ни Хрват, ни Србин, ни Ђугарин — не би могао написати онакве синтезе нашега унутрашњега – народнога јединства, какву нам је дао Лоазо, а једва да би се у овај час уопште међу Словенима нашао публицист и државник, који би нам дао тако свестрану анализу савремене слевенске борбе с Немством на оном месту где ће се тај 60ј и добојевати, на име у тако званој Цислајтанији уопће, а у Чешкој напосе. Премало је у нас до сада и разбора и мира и слободе и марљивости и спреме, а да биемо лако проникли JUбоко у суштину свога народнога. проблема, а још нам је теже широко се разгледати по целом свету и право схватити свој међународни положај. Али и ако емо још увек