Srpski književni glasnik

СРПСКИ ПОКРЕТ. 201

сланику на француском двору), преко свога посланика. у Паризу, и сматра да се не слаже са његовом чашћу и да је псепод његовог достојанства да прави још један уговор у коме ће бити речи о његовим побуњеним поданицима. У своме одговору велики везир је живо протестовао против овог мешања рускога двора у српске ствари. Прозоровеки пошље ову ствар у Петроград, и Русија се реши да се задовољи горњом изјавом султановом.

Српски устаници тражећи моћну заштиту, да би изашли из тешке ситуације у коју су се невољно бацили, обратили су се на Аустрију и Русију, две силе, које су највише имале претензија да реше турско питање. Бечки двор, угрожен у првом реду Наполеоном, није се могао освртати на жеље устаника, јер би крајњи резултат тога био да се завади с Портом. Русија, на челу покрета против Француске и савезница Аустрије, исто је тако била усвојила, у ово време, консервативну политику у погледу на. Турску, Ma да је Александар Т, ступивши на владу, свечано објавио да ће наставити политику Катарине П. И ако је, дакле, српски покрет отворао широко поље амбицијама Русије и Аустрије, интерес једне пи друге силе био је, у овоме моменту, да имају Порту за себе, да се српско-турска криза. одложи. Оба су двора давала Порти савете у овоме смислу.

Наполеон |], да би с успехом водио борбу с Русијом, гледао је да јој свуда ствара тешкоће а нарочито с Турском, с којом је била у традиционалном непријатељ ству. Победа на Аустерлицу учини да француски утицај отме маха у Цариграду. Долазак пак генерала Себастијанија. за. француског посланика. на Порти убрзао је догађаје по ми емо видели како је дипломатска и оружана борба. између Русије и Француске имала утицаја и на српеки устапак. Главни резултат овога био је да је Руспја изашла из своје резерве према устаницима, обе-