Srpski književni glasnik

Уметнички ПрЕГЛЕД. 223 чувеног романописца Августа Шеное Милана нема се шта много рећи. Не види се ни вештина ни труд да се обради теза, која је очевидно главна. Писан је уз то таквим бинским језиком да ни једна реч не прелази у рампу.

ДРАГОМИР М. ЈАНКОВИЋ.

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД.

НАШЕ УМЕТНИЧКЕ ПРИЛИКЕ. — «КРУНИСАЊЕ ЦАРА ДУШАНА У Скопљу», слика ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА. — «ДОЛАЗАК ЦАРА ДУШАША У ДУБРОВНИК», СЛИКА МАРКА МУРАТА.

Ако нису врло честе, прилике у којима човек може код нас да говори о уметности нису ни тако ретке; кад би се свака од њих употребила, било би код нас још доста често говора о уметности. Пре кратког времена имали смо изложбу «Пада Сталаћа» у Народном Музеју, данас су изложене слике ГГ. Паје Јовановића и Марка Мурата у дворници Велике Школе, «Крунисање Цара Душана у Скопљу» и «Долазак Цара Душана у Дубровник»; за кратко време имаћемо изложбу љубитеља фотограф=ске вештине; а већ од пре подужег времена чека на изложбу и «Косовеки Споменик» од нашега вајара Г. Ђоке Јовановића. Осим тога, Г. Бинички обећава један велики концерт од композиција Вердијевих, или други од композиција. Вагнерових, а можда пи један и други. Ако се томе дода да ће се свакојако наћи начин да се и Народни Музеј што скорије отвори широј публици, јасно је да и у Београду има скоро увек прилике да се говори о уметности, али да се приликама ретко ко користи (најмање они који би по свом службеном положају били највише позвани да то чине). Међутим, кад би се чешће поBena стручна реч о овој или оној изложеној слици, кипу. ново подигнутој грађевини, каквом концерту, то би и по уметност и по публику и по уметнике било корисније но што се чини на први поглед. Разуме се, уметничка про-