Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ и Прикази. 290

сликара; и ми можемо само поново рећи своје надање, већ изречено у прошлом броју, да ће се ускоро наћи Мецена који ће учинити да ова слика остане и даље

међу нама. Богдан Поповић.

ОЦЕНЕ и ПРИКАЗИ.

ДР. ДрРАГ. М. ПАВЛОВИЋ. Аустриска владавина у северној Србији (од 1718—1739). По грађи из бечких архива On — —. (ia LXII mw LXIV Гласа Српске Краљевске Академије.) Београд. Државна Штампарија Краљевине Србије. 1801. „стр. . 158.

(О) оном занимљивом времену, када је Аустрија држала један део данашње Србије, мало је писано; о окупацији самој, готово ништа. А историја те окупације важна је у многом погледу особито за нас.

Писац ове расправе предузео је да «по грађи из бечких архива» прикаже «аустриску владавину у северној Србији У четири одељка своје расправе писац је оцртао администрацију, религиозне, привредне и финансиске прилике у окупираним крајевима; у завршном, петом, одељку изнео је «резултате аустриске владавине».

Требало је свакако да је писац напоменуо штогод о материјалу по коме је радио: Расправа је рађена <по грађи из бечких архива», али је требало истаћи, да су за ову тему поштпуно исцрпени сви бечки архиви; требало је истаћи, да су употребљена сва акта и да се ова слика о аустриском владању у Србији може евентуално попунити само актима других архива. To је потребно било истаћи тим пре што је г. Џавловић један од првих, који код нас раде по необјављеној архивалној грађи. Осим тога требало је истаћи колики је број аката, која је писац употребио, јер их је без сумње доста, у којима није ништа