Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ m ПрРИКАЗИ.

235 посла многим и многим француским генерацијама (стр. 299). Али тако није с петом, немачком територијом. Та је очито преузана за ванредно јаку немачку продукцију, те нема сумње да ће Немачка, која живи само од. свога извоза (стр. 300) и која треба да најпре тим извозом заради две милијарде франака што издаје за туђе жито, марву, дрва итд. и да истом после тога повећава своју народну имовину (стр. 76), врло тешко живети, чим јој се затвори територија Велике Британије, тако како јој се затворила територија Сједињених Држава и царства рускога.

Немачка ће у том случају живети то теже, што су јаче последице, које век сада настају ради тешке прође њених производа. Те су последице: све то мањи чисти добитак, недостатак готових главница, — та Немачка. је недавно морала на америчком новчаном тржишту. склопити зајам од 80 милијуна марака за своју кпнеску експедицију, — прекомерна продукција творничке робе и све већа зависност од туђине у главним намирницама. за. живот (хлеб, месо, огрев итд.).

Пошто је Француска у овај мах готово сасвим заокупљена. својим унутрашњим размирицама а Русија спбирском и манџурском железницом, Немачка, Велика Британија и Сједињене Државе сматрају, да је ово најзгодније време, да изведу све своје наснове о светском свом господству на привредном пољу. И тако у исто време насташе три империализма: амерички, енглески и немачки (стр. 300). | -

Северна ће се Америка задовољити по евој прилици Јужном Америком, која њезину територију попуњава. Остају, дакле, још само два такмаца: Енглеска и Немачка. Њихови су економски интереси напросто опречни, те се међу њима. могу замислити само два стања: Или ће се песмишљено и до крајности борити за економску превласт на свету, или ће се измирити на рачун трећих. Ти трећи јесу и могу бити само Француска са својим колонијама и мале државе и народи средње и југо-источне Европе (стр. 301).

Немачка треба да себи најпре осигура «мост» на